Drittjobben hvor du går ned i lønn

KOMMENTAR: I disse jobbene kan du glemme lønnstillegg.

Publisert
Sist oppdatert
Arbeidsdagens store dilemma var: vaske fort nok eller rent nok?


Da jeg jobbet som stuepike et par varme vår- sommermåneder som tjueåring, fikk jeg 80 kroner timen. (Dette tilsvarer 113 kroner i 2007-kroner). Husøkonomen syntes aldri vi vasket fort nok.

Etter at en skoleklasse med russ hadde hatt fest, brukte jeg sikkert en halvtime ekstra på å rydde opp. Da fikk jeg fyken av husøkonomen, hvis stemme gikk ubehagelig opp i fistel.

Inga Ragnhild Holst er journalist i Dinside.no
Inga Ragnhild Holst er journalist i Dinside.no Vis mer


Siden har jeg aldri hatt en slik drittjobb. Men det er det mange mennesker som fortsatt har. Rundt 210.000 mennesker jobber i dag på midlertidige kontrakter.

Den 26 år gamle journalisten Lotta Elstad har moppet og redd senger sammen med dem. Før hun lot historien bli til en liten bok med en stor historie.

112 kroner timen fikk Lotta Elstad da hun jobbet som såkalt hotellmedarbeider i av Thon-gruppens 40 hoteller. Arbeidsoppgavene var å tørke støv, re senger, fylle såpedispensere, vaske dusjen og få kranene til å skinne. Arbeidsdagens store dilemma var: vaske fort nok eller rent nok?

Folk i akademiske yrker eller på ledernivå (som det ifølge Elstad finne 834.000 personer av i Norge) vil kanskje synes de har større ansvar: ansvar for mange ansatte eller for et gitt økonomisk resultat. Men Elstads kolleger på Thon-hotellet har hele familier som er avhengige av de 112 kronene hver time med speilpussing og dopapir-bretting gir. Her arbeider mange godt voksne mennesker med barn, ektefeller og beste- og svigerforeldre, som ofte kan trenge en håndsrekning.

Mer penger hjelp fra innvandrere enn i bistandsprosjekter

Lotta Elstad (26) forteller om livet som stuepike, og skriver historien til de 1.357.000 menneskene i Norge som aldri får bildet sitt i avisen.
Lotta Elstad (26) forteller om livet som stuepike, og skriver historien til de 1.357.000 menneskene i Norge som aldri får bildet sitt i avisen.

Vis mer


Midlertidig

Elstad skriver i boken at 177.000 mennesker i dag jobber i butikk, 57.000 vasker gulv og 20.000 personer vasker opp på restauranter. Ifølge SSB er 10 prosent av den norske befolkningen ansatt på midlertidige kontrakter.

Elstad har regnet seg frem at dersom løsarbeiderne som mopper gulvene hadde vært ansatt på heltid ville ha tjent cirka 218.363 kroner i året. Det vil si at de ifølge SSB er blant de 10 prosent lavest lønte i Norge. Og at de ligger vel 40.000 kroner under de 10 prosent høyest lønte - i måneden.

Drittjobb? Det stilles store krav til servicearbeidere, men lønnen er lav og mange vet ikke om de har jobb i morgen, skriver Lotta Elstad i sin nye bok.
Drittjobb? Det stilles store krav til servicearbeidere, men lønnen er lav og mange vet ikke om de har jobb i morgen, skriver Lotta Elstad i sin nye bok. Vis mer


Er det fordi disse menneskene som løper fra rom til rom er så dumme at de ikke får seg noe bedre? Nei, mener Elstad. De får jo ikke kontrakter, i hvert fall ikke på Thon-hotellet hvor hun wallraffer. Og hvem skal moppe gulvene hvis alle skal være arkitekter eller statsvitere?

Bortkastet å studere

Ingen lønnsvekst

Som tjueåring i mitt livs største drittjobb hadde jeg med mine 80 kroner høyere lønn enn hva Said og Nadia fra Elstads bok hadde. Og noe reallønnsvekst har det ikke vært i denne bransjen på de 18 årene som har gått siden jeg fikk sparken som stuepike. Det har faktisk blitt et større lønnsgap i stuepikene og oppvaskhjelpenes disfavør. I 1990 disponerte den tidelen av befolkningen med høyest inntekt til sammen 18,7 prosent av landets samlede inntekter, mens de i 2005 fikk ut 29,5 av inntektene. De laveste lønte har fått redusert inntektene sine fra 4,2 til 3,3 prosent. SSB summer nøkternt opp situasjonen i folderen Dette er Norge: Den økte inntektsulikheten skyldes altså i første rekke at de rike har blitt rikere.

De lever på 8.000 kroner. Møt de lavtlønnede europeerne

Lotta Elstad er i den lykkelige posisjon at hun kan velge bort drittjobben. Men hun har dokumentert hvordan alle de som sørger for at her er rent og at vi kan speile oss i flekkfrie speil ikke kan det. Selv kan jeg bekrefte at ingenting har endret seg siden min karriere som stuepike bokstavelig talt gikk i vasken. Det er nyttig lærdom å ta seg med når man når man i mer eller mindre frie yrker flirer litt over dem som marsjerte den 1. mai.

Får du lønnsøkning? Regn selv ut hvor mye du faktisk får å rutte med i Dinside.nos lønnsøkningskalkulator.

Lotta Elstads bok En såkalt drittjobb er utgitt på Forlaget manifest og koster 229 kroner i bokhandelen.

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer