Drittjobben hvor du går ned i lønn

KOMMENTAR: I disse jobbene kan du glemme lønnstillegg.

Publisert
Sist oppdatert

Da jeg jobbet som stuepike et par varme vår- sommermåneder som tjueåring, fikk jeg 80 kroner timen. (Dette tilsvarer 113 kroner i 2007-kroner). Husøkonomen syntes aldri vi vasket fort nok.

Etter at en skoleklasse med russ hadde hatt fest, brukte jeg sikkert en halvtime ekstra på å rydde opp. Da fikk jeg fyken av husøkonomen, hvis stemme gikk ubehagelig opp i fistel.

Siden har jeg aldri hatt en slik drittjobb. Men det er det mange mennesker som fortsatt har. Rundt 210.000 mennesker jobber i dag på midlertidige kontrakter.

Den 26 år gamle journalisten Lotta Elstad har moppet og redd senger sammen med dem. Før hun lot historien bli til en liten bok med en stor historie.

112 kroner timen fikk Lotta Elstad da hun jobbet som såkalt hotellmedarbeider i av Thon-gruppens 40 hoteller. Arbeidsoppgavene var å tørke støv, re senger, fylle såpedispensere, vaske dusjen og få kranene til å skinne. Arbeidsdagens store dilemma var: vaske fort nok eller rent nok?

Folk i akademiske yrker eller på ledernivå (som det ifølge Elstad finne 834.000 personer av i Norge) vil kanskje synes de har større ansvar: ansvar for mange ansatte eller for et gitt økonomisk resultat. Men Elstads kolleger på Thon-hotellet har hele familier som er avhengige av de 112 kronene hver time med speilpussing og dopapir-bretting gir. Her arbeider mange godt voksne mennesker med barn, ektefeller og beste- og svigerforeldre, som ofte kan trenge en håndsrekning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer