Drømmelånet

Lån sikret bare i boligen, ikke i låntaker personlig, bidro til finanskrisen, men er deilige for låntaker.

Drømmelånet
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mye snakk om fastrentelån i Norge i det siste. Den langsiktige boligrenten ligger mer enn ett prosentpoeng under det gjennomsnittlige nivået nordmenn har betalt for boliglånene sine siden 1996, og det kan virke gunstig å "låse inn" denne renten for noen år fremover.

LES MER: Bindingstiden er nær

Fast rente uten overkurs

Men faren ved fastrentelån er at renten skulle falle videre, samtidig som du i løpet av bindingstiden selger boligen din og ønsker å innfri lånet før tiden. Da må du betale en overkurs, som er en erstatning til långiver for at han ikke lenger kan finne noen andre låntakere som er like dumme som du. Har du et stort boliglån, kan overkursen raskt bli flere hundre tusen kroner.

Da skulle du ønsket deg et mortgage-lån, et amerikansk boliglån med fastrente, men uten over/underkurs. Du kan vanligvis innfri et mortgage-lån når det måtte passe deg uten å måtte betale overkurs. (Det er på den annen side heller ikke noen underkurs som tilfaller deg ved førtidig innfrielse om renten i markedet i mellomtiden har steget).

Et slikt fastrentelån vil du naturligvis innfri med det samme renten på nye lån faller under renten på ditt lån. Denne risikoen har långiver priset inn i den rentesatsen han tilbyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer