Dropp bilen - kjør drosje

Alle vet at det er dyrt å ha bil. Men hvor dyrt, er det ikke så mange som vet. Faktisk kan du kjøre opp til 2 mil 250 dager i året med drosje for det en Rover 600 Sterling eller en Honda CRV koster deg årlig (ved kjørelengder på 10.000 km).

Kanskje er det ikke så dyrt som du tror å kjøre drosje. Foto: Karoline Brubæk
Kanskje er det ikke så dyrt som du tror å kjøre drosje. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert

Bil må jeg ha, tenker du. Det er jo så tungvint å ta buss og tog hele tiden. Og taxi er jo helt sinnsykt! Det koster jo en formue bare å få den til å hente deg. Nei, det må bli bil!

Men stemmer nå dette. Vi har sett på hva bilen egentlig koster deg og hvor mye du i stedet kan kjøre drosje for pengene. Tallene er hentet fra Opplysningsrådet for Veitrafikkens kalkyler for bilhold i 1998 samt Konkurransetilsynets drosjetakstforskrifter.

Kalkylen

Størstedelen av kostnadene er avskrivninger og rentekostnader av bilens verdi. Videre følger forsikringskostnader. I denne kalkylen benyttes gjennomsnittlige forsikringskostnader fra flere selskaper på biler i Oslo-området. (Forutsetning er at forsikringstaker er over 25 år, velger minste egenandel og har en bonus på 40 prosent.) Årsavgiften på 1900 kroner er også med i kostnadsbeløpet. Både vanlig vedlikehold, service og reparasjonskostnader er også tatt med. Bensinkostnader medregnes til en pris på 8,84 per liter. Til sist inkluderes kostnader ved oljeskift og bildekk. Andre kostnader som garasjeleie, bompenger, fergebilletter og parkeringsavgifter er ikke tatt med i kalkylen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.