Dropp bilen, ta flyet

Det skal være mange i en bil før det lønner seg å bruke den som transportmiddel. Bilen kan nemlig være opp mot fem ganger så dyr som flyet.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hva er lurest når målet er å reise fra A til B? Overraskende nok er fly ofte det billigste alternativet i vårt langstrakte land.

Og bilen viser seg vanligvis å være den dyreste måten å reise på.

Rask og billig

Vi har tatt for oss de mest vanlige transportmåtene - for å se hva som økonomisk sett er mest lønnsomt, men også hva som er lurest i forhold til tidsbruken.

Det er store prisforskjeller på transport.
Det er store prisforskjeller på transport. Vis mer

Reisekostnad og tid er sjekket på syv av de mest vanlige reisene innen Norge - med fly, tog, buss, båt og bil:

Prisene for Oslo-Bodø
Prisene for Oslo-Trondheim
Prisene for Oslo-Kristiansand
Prisene for Bergen-Stavanger
Prisene for Trondheim-Bodø
Prisene for Oslo-Bergen
Prisene for Oslo-Tønsberg

4-dobbelt pris

Vår undersøkelse viser at bilen i alle tilfeller er den dyreste måten å transportere seg på - spesielt dersom det bare er en person som skal reise. Grunnen er at det er nødvendig å regne inn alle kostnader i relasjon til bilbruk: Bensin, reparasjoner, avskrivning (verdiforringelse), bompenger, forsikring og årsavgift.

Beregninger DinSide har foretatt viser at en kilometers bilkjørsel i gjennomsnitt vil koste 3 kroner. Dette stemmer også veldig godt overens med statens satser for bilgodtgjørelse som for tiden er 3 kroner per kilometer.

Ønsker du for eksempel å reise fra Oslo til Bodø, må dere være fem personer i bilen for at det skal lønne seg å ta bilen fremfor å fly med SAS (weekendpris). Kostnaden for bilbruk på denne distansen er nemlig 4,33 ganger så høy som flyprisen.

Men er man to personer som skal reise fra Bergen til Stavanger, lønner det seg faktisk å kjøre bil fremfor å fly. Likevel vil én person fremdeles tjene på å ta flyet.

I gjennomsnitt er bilreisene mer enn tre ganger så dyre som flyreisene på de rutene vi har sjekket.

Tog dyrere enn buss

Tog er i alle tilfeller noe dyrere enn buss, men merprisen er ikke markant. Spesielt sett i forhold til at toget alltid er raskere (og mer komfortabelt) enn bussen.

Tidsmessig er tog og bil omtrent like raske. Men er man få som skal reise, vil toget alltid være billigere enn bilen.

Klikk på lenken øverst for å se prisforskjellene på alle rutene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer