Dropp denne såpa

Du blir ikke så ren som du tror.

Er renslighet alltid årsaken til at du vasker hendene etter at du har vært på do? Foto: Colourbox
Er renslighet alltid årsaken til at du vasker hendene etter at du har vært på do? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Håndvask og god hygiene er viktig for å holde seg frisk. Og i kjølvannet av den økende bevisstheten rundt nettopp dette har de antibakterielle såpene inntatt markedet.

Les også: Derfor bør du vaske deg

Ordet antibakteriell gjør det lett å tenke at her kverkes hver eneste lumske lille skapning. Det er ikke tilfelle, melder helsenettstedet WebMD.

Ikke bedre enn vanlig såpe

Allison Aiello er epidemiologist ved universitetet i Michigan. Hun ledet en gruppe som sammenlignet en rekke studier gjort på folk som vasket hendene sine med antibakteriell såpe, og med vanlig såpe.

Les også: Hvem har skitnest hender?

Resultatet var soleklart: Det var ingen forskjell mellom de som brukte antibakteriell og vanlig såpe. Ikke fikk man færre bakterier på hendene ved antibakteriell såpebruk, og ikke ble man mindre syk.

Beskytter ikke mot virus

Kun i én studie fungerte antibakteriell såpe bedre, men det forutsatte at man vasket hendene i 30 sekunder 18 ganger om dagen i fem dager på rad.

Les også: Håndvask redder liv

Heller ikke er det slik at antibakterielle såper dreper virus, slik mange tror. Altså bekytter ikke slik såpe mot forkjølelse, influensa og omgangssyke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.