Dropp denne såpa

Du blir ikke så ren som du tror.

Er renslighet alltid årsaken til at du vasker hendene etter at du har vært på do? Foto: Colourbox
Er renslighet alltid årsaken til at du vasker hendene etter at du har vært på do? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Håndvask og god hygiene er viktig for å holde seg frisk. Og i kjølvannet av den økende bevisstheten rundt nettopp dette har de antibakterielle såpene inntatt markedet.

Les også: Derfor bør du vaske deg

Ordet antibakteriell gjør det lett å tenke at her kverkes hver eneste lumske lille skapning. Det er ikke tilfelle, melder helsenettstedet WebMD.

Ikke bedre enn vanlig såpe

Allison Aiello er epidemiologist ved universitetet i Michigan. Hun ledet en gruppe som sammenlignet en rekke studier gjort på folk som vasket hendene sine med antibakteriell såpe, og med vanlig såpe.

Les også: Hvem har skitnest hender?

Resultatet var soleklart: Det var ingen forskjell mellom de som brukte antibakteriell og vanlig såpe. Ikke fikk man færre bakterier på hendene ved antibakteriell såpebruk, og ikke ble man mindre syk.

Beskytter ikke mot virus

Kun i én studie fungerte antibakteriell såpe bedre, men det forutsatte at man vasket hendene i 30 sekunder 18 ganger om dagen i fem dager på rad.

Les også: Håndvask redder liv

Heller ikke er det slik at antibakterielle såper dreper virus, slik mange tror. Altså bekytter ikke slik såpe mot forkjølelse, influensa og omgangssyke.

I det hele tatt er det lite som taler for å skulle bruke antibakteriell såpe i det hele tatt. Tvert om er det mer som taler imot.

Skaper «superbakterier»

I Allison Aiellos forskning er det funn som tyder på at hyppig bruk av antibakteriell såpe fører til framvekst av mer hardføre «superbakterier» på hendene til folk.

Såpen dreper noen bakterier, men de slemmeste klarer seg. Disse får i tillegg plass til å vokse når mange av konkurrentene er tatt av dage.

Heller ikke av miljømessige årsaker er antibakterielle såper å anbefale, de inneholder svært ofte skadelige kjemikalier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer