Dropp det: - Dyrt og ulovlig

Nå er det høysesong for denne typen kriminalitet.

LURERI: Å kjøpe håndverkstjenester på døra kan føre til at du blir svindlet, advarer Skatteetaten. Foto: Lise Åserud / NTB
LURERI: Å kjøpe håndverkstjenester på døra kan føre til at du blir svindlet, advarer Skatteetaten. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De går fra dør til dør og tilbyr seg å male huset, spyle taket eller gjøre annet vedlikehold for en billig penge. Spesielt nå i trangere økonomiske tider kan det være fristende å ta imot tjenester fra denne gruppen. Skatteetaten fraråder det imidlertid på det sterkeste.

- Sier du ja til slike tilbud, risikerer du å bidra til å støtte arbeidslivskriminalitet. I tillegg kan det bli en dyr affære, advarer skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten i en pressemelding.

Skatteetaten fraråder alle forbrukere å kjøpe håndverkertjenester som tilbys på døra, ikke bare for din egen del, men også for samfunnet.

- Dette er aktører som bevisst unndrar skatt og avgift i millionklassen og utnytter arbeidstakere mens forbrukerne føler seg lurt og sitter igjen med – i beste fall - dårlig utført håndverksarbeid. Det beste for deg som forbruker og for samfunnsøkonomien, er at du ikke kjøper tjenester av slike aktører, sier Erik Nilsen.

Kan bli svært dyrt

Fair Play Bygg er en organisasjon som jobber for å forhindre arbeidslivskriminalitet og fremme den seriøse byggenæringen.

Hver sommer blir daglig leder i Fair Play Bygg Norge, Lars Mamen, kontaktet av fortvilte huseiere som har trodd at de har gjort gode kjøp av håndverkertjenester, men som ender opp med skader på hus utført av ukvalifisert arbeidskraft.

- Mange blir utsatt for press til å betale store beløp til svindlere. Da må folk reklamere på arbeidet og få en kvalifisert håndverker til å rette opp skadene, noe som ofte blir svært dyrt. Det er bedre å velge kvalifisert håndverker med fag og mesterbrev fra starten, forteller Mamen.

Om du skal male huset i sommer er det et par ting du bør tenke på. Det er nemlig noen tabber du bør unngå å gjøre. Video: Linn Merete Rognø. Foto: IFI Vis mer

Eldre i enebolig er favorittmålgruppen til omreisende håndverkere. Ofte gjøres det kartlegginger av områder før de banker på døra. Og ofte finner håndverkerne flere feil å utbedre.

Særlig om sommeren skal dette være et utbredt problem.

- Slik type kriminalitet foregår hele året, men vi ser at antall anmeldelser topper seg i vår- og sommermånedene, når folk vil ha arbeid utført på husene sine, sa nylig politioverbetjent Per Gladmann Sørheim i Øst Politidistrikt til TV 2.

Du risikerer politianmeldelse

Ifølge Skatteetaten er det slik at om du betaler over 10 000 kroner kontant, risikerer du å bli medansvarlig for manglende betalt skatt og avgift på arbeidet.

- Dersom du med viten og vilje kjøper svart arbeid, risikerer du politianmeldelse, mulig straff samt inndragelse av verdien på gevinsten ved dette kjøpet, advarer altså skattekrimsjef Nilsen.

I tillegg til å sjekke at håndverkeren du skal hyre har et organisasjonsnummer, er det også flere andre ting du bør sjekke.

Skatteetaten tipser om at offentlige etater og bransjeorganisasjoner har laget en grundig veileder som tar deg gjennom stegene på hva du som forbruker bør sjekke. Denne finner du på skatteetaten.no/tettpa/veileder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer