- Dropp juleølen for barnas skyld

Julen er barnas høytid. - Så dropp alkoholen på julaften, oppfordrer Av-og-til-kampanjen.

FINNE KOSE-ANLEDNINGER: - Vi voksne må finne oss anledninger til å kose oss uten at det berører barna, sier daglig leder Trine Stensen Lunde i organisasjonen Av-og-til-kampanjen.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FINNE KOSE-ANLEDNINGER: - Vi voksne må finne oss anledninger til å kose oss uten at det berører barna, sier daglig leder Trine Stensen Lunde i organisasjonen Av-og-til-kampanjen.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Utfordringen med bare å drikke litt er at alle vil mene at det er akkurat det de gjør. Men vi vet at det ikke nødvendigvis stemmer


Julen er tid for feiring, men for noen barn er julen slett ikke bare moro. Voksnes alkoholforbruk kan legge en demper på julen for de små, ifølge eksperter.

- Vi vet at vi drikker utrolig mye mer nå enn for ti år siden, og at julen er en av periodene da det drikkes mest. Da må vi kanskje ta noen grep. Vi voksne må finne oss anledninger til å kose oss uten at det berører barna, sier daglig leder Trine Stensen Lunde i organisasjonen Av-og-til-kampanjen (tidligere Alkokutt).

Les også: Full fest i desember

For det som er hyggelig for voksne, er det ikke alltid for barna, påpeker hun.

- Problemet er at barn reagerer mye raskere på at voksne drikker enn det de voksne tror, mens de voksne har en tendens til å mene at det er helt passe. Prøv uten, da er du helt sikker.

Færre drakk
Nå er Av-og-til, sammen med en rekke andre organisasjoner, ute med kampanjen ”Med eller uten?” der oppfordringen er nettopp å droppe alkohol på julaften, for barnas skyld.

Den samme kampanjen kjørte organisasjonene i førjulstiden i fjor. Etter kampanjen gjennomførte MMI en spørreundersøkelse på oppdrag for Av-og-til, og svarene viste at kampanjen hadde påvirket manges alkoholkonsum på julaften.

Ca 1000 personer over 15 år i et landsrepresentativt utvalg ble spurt. 73 prosent hadde lagt merke til kampanjen. I befolkningstall utgjør det 2,7 millioner mennesker.

Åtte prosent av disse oppga at kampanjen hadde påvirket deres alkoholforbruk julaften, dette utgjør 227 000 personer. Av disse igjen svarte 42 prosent at de ikke drakk i det hele tatt på julaften på grunn av kampanjen, 20 prosent reduserte sitt forbruk, og 17 prosent reduserte sitt forbruk når det var barn eller ungdom til stede. Ti prosent drakk ikke alkohol på julaften når det var barn eller ungdom tilstede.

Les også: Kvinner drikker mer

Stappfullt barskap
- Dette viser at vi kom et stykke på vei i fjor. Hvis flere følger etter i år, kan mange flere barn få det bedre på julaften, sier Lunde, som mener det ikke er godt nok å holde seg til ”bare litt”.

- Utfordringen med bare å drikke litt er at alle vil mene at det er akkurat det de gjør. Men vi vet at det ikke nødvendigvis stemmer. Vi vet at det drikkes utrolig mye i desember, og for mange er det jo nærmest er et must å ha et stappfullt barskap i julen, påpeker Lunde.

Hun mener det kan være lurt å snakke om alkoholkonsumet før julen ringes inn, når flere familier skal feire sammen.

Les også: Alko-bekymring i EU

Lunde får følge av Jan Bøhler, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet og nestleder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget

- Barn misliker voksnes alkoholbruk samtidig som de er helt avhengige av de voksne. Alkohol endrer vår atferd. Barna merker dette på voksne langt tidligere enn voksne er klar over, sier Bøhler i en pressemelding.

- Avstå fra alkohol når du er sammen med barn i jula. Dette er først og fremst barnas høytid.

DELTE MENINGER: Er det greit å drikke litt i kontrollerte former på julaften, eller bør man være avholds når det er barn til stede? Ekspertene har delte meninger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
DELTE MENINGER: Er det greit å drikke litt i kontrollerte former på julaften, eller bør man være avholds når det er barn til stede? Ekspertene har delte meninger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Humørsyke og kranglevorne
Det er psykologspesialist Berit Waal ved Senter for barn og unges psykiske helse ved Ullevål universitetssykehus enig i.

- Har man barn, er julen barnas jul, og barnas behov skal stå i fokus. Barn trenger trygghet og stabilitet og at ting gjentar seg fra år til år, sier Waal.

Hun understreker også at foreldres drikking påvirker barnet mye mer enn mange foreldre vet. Barna blir utrygge og selv om foreldrene ikke drikker så veldig mye, blir de litt forandret og gjerne litt løsere i snippen. Mange blir også ofte mer humørsyke når de drikker, og det kan lett bli krangling, forklarer Waal.

- Barn er dessuten veldig lojale og vil ofte ikke si noe om at de opplever drikkingen som vond. I stedet kan de bli veldig ansvarlige og prøve å hjelpe til med å dempe krangling og roe gemytter. De blir dermed gående i en voksenrolle, noe som selvsagt er uheldig. Heller ikke større barn og ungdom har det noe godt når foreldrene drikker slik at de endrer seg, sier Waal.

Les også: Jula er farlig for hjertet

Forsiktighet viktigst
Waal mener likevel at de fleste voksne vet når de skal stoppe.

- Det er prisverdig om man lar være å drikke i det hele tatt når det er barn til stede. Men om man tar en øl og en dram på julaften, så tar ikke barna skade av det, vel å merke hvis de er vant til at foreldrene ikke endrer atferd når de drikker. Vet de derimot at ”nå er ølen på bordet, nå blir det bråk”, da blir de engstelige.

- Det handler altså om å være forsiktig og kjenne sine egne grenser, slik at man ikke endrer atferd, får lettere for å krangle og lar ting ”flyte”, sier psykologspesialisten.

Hun understreker at voksne som har vanskelig for å regulere drikkingen sin, bør være totalavholds når barn er til stede.

Alkohol i julen

Drikker du med barn til stede på julaften? (Avsluttet)
Ja, litt er greit(58%) 945
Nei, jula er barnas høytid, og da hører ikke alkohol med(42%) 690
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Les også: Myndighetene med alkoadvarsel til gravide


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer