- Dropp munn-til-munn

Må vi ta munn-til-munn metoden for å redde liv? Ekspertene er uenige.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Brystkompresjoner er både enklere å utføre og lettere å huske, og man slipper usikkerheten rundt det å bruke munn-til-munn metoden på en fremmed, sier American Heart Association i sin pressemelding.

Amerikanske eksperter applauderer utspillet, og håper at folk vil være mer villige til å hjelpe når de ser noen kollapse dersom de slipper å bruke munn-til-munn metoden.

Hva kan du gjøre hvis du får akutt hjertetrøbbel og er alene? Les rådene her

Anbefaler begge deler

Overlege Kjetil Sunde forsker på hjerte- og lungeredning ved Ullevål universitetssykehus, og har ventet på at denne anbefalningen fra American Heart Association ville komme.

- Vi tenker likevel litt annerledes i Norge og Europa, og anbefaler at man i utgangspunktet utfører både brystkompresjoner og munn-til-munn, det vil si 30 kompresjoner og to innblåsninger, sier han til DinSide Helse.

Men han understreker at det er bedre å gjøre brystkompresjoner enn å ikke gjøre noe i det hele tatt, dersom man kvier seg eller er usikker på hvordan munn-til-munn skal utføres. Det er imidlertid tilfeller der munn-til-munn er helt nødvendig som en naturlig del av gjenopplivningen. Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer