- Dropp munn-til-munn

Må vi ta munn-til-munn metoden for å redde liv? Ekspertene er uenige.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi anbefaler at man i utgangspunktet utfører både brystkompresjoner og munn-til-munn.Overlege Kjetil Sunde


- Brystkompresjoner er både enklere å utføre og lettere å huske, og man slipper usikkerheten rundt det å bruke munn-til-munn metoden på en fremmed, sier American Heart Association i sin pressemelding.

Amerikanske eksperter applauderer utspillet, og håper at folk vil være mer villige til å hjelpe når de ser noen kollapse dersom de slipper å bruke munn-til-munn metoden.

Hva kan du gjøre hvis du får akutt hjertetrøbbel og er alene? Les rådene her

Anbefaler begge deler

Overlege Kjetil Sunde forsker på hjerte- og lungeredning ved Ullevål universitetssykehus, og har ventet på at denne anbefalningen fra American Heart Association ville komme.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Vi tenker likevel litt annerledes i Norge og Europa, og anbefaler at man i utgangspunktet utfører både brystkompresjoner og munn-til-munn, det vil si 30 kompresjoner og to innblåsninger, sier han til DinSide Helse.

Men han understreker at det er bedre å gjøre brystkompresjoner enn å ikke gjøre noe i det hele tatt, dersom man kvier seg eller er usikker på hvordan munn-til-munn skal utføres. Det er imidlertid tilfeller der munn-til-munn er helt nødvendig som en naturlig del av gjenopplivningen.

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

- Spesielt i tilfeller der det er hjertestans som følge av manglende oksygentilførsel, for eksempel ved drukning, hengning, overdoser eller hos barn, er munn-til-munn sammen med brystkompresjoner absolutt nødvendig, sier Sunde, og legger til:

- Mens brystkompresjonene sørger for at blodet pumpes frem til hjertet og hjernen, vil innblåsningene sørge for å tilføre blodet oksygen og samtidig fjerne karbondioksyd, opplyser han.

Smittefrykt

Sunde understreker at rådene som gis til amerikanerne må sees i lys av hvordan vi nasjonalt forskjellig forholder oss til å utøve denne type hjelp på fremmede mennesker.

Ifølge overlegen får nemlig halvparten av hjertestanspasienter i Norge hjerte- og lungeredning av legfolk før ambulansen kommer, mens bare 10-20 prosent får samme type hjelp i USA.

Les også: Vil ha hjertestarter på jobben

- Den lave andelen i USA skyldes først og fremst en udokumentert frykt for
å bli smittet av sykdommer. Dessuten bryr man seg vel mindre om sine medmennesker og man er redd for å gjøre noe galt, sier han

Bruk skjønn

Arild Mangschau er overlege ved Hjerte-Lungesenteret på Ullevål Universitetssykehus, og han mener det er viktig å bruke skjønn når det gjelder bruk av munn-til-munn.

Les også: SMS mot hjertestans

- Vi har lenge vært klar over at det først og fremst er brystkompresjonene som er viktig, for det ligger jo en del surstoff i blodet som vil vare en stund. Men ved langvarig gjenopplivning vil det være hensiktsmessig å bruke munn-til-munn. Dersom man er to kan man legge til munn-til-munn for eksempel to ganger i minuttet, sier han.

Dr. Gordon Ewy er direktør ved University of Arizona Sarver Heart Center, og han har kjempet for denne metoden i 15 år.

- Anonyme spørreundersøkelser viser at mange vegrer seg for å gi fremmede munn-til-munn av frykt for smitte og infeksjoner, sier han til Associated Press.

Les også: Barn kan få hjerteinfarkt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer