Dropper ferien for astmasyke barn

Mens vi andre gleder oss til sommerferien, tar ikke problemene ferie for foreldre som har astmasyke barn.

Pollensesongen er ofte veldig plagsom. FOTO: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Pollensesongen er ofte veldig plagsom. FOTO: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over halvparten av foreldrene til de minste barna sier barnets sykdom går utover familielivet, mens tallene for de største er 46 prosent. De sliter med søvnløse netter, hostende barn og ødelagte ferier.

Det viser en undersøkelse Research International har gjort for legemiddelselskapet MSD og Norges Astma og Allergiforening. Undersøkelsen er utført på 155 foreldre med astmasyke barn i alderen 0-5 og 6-12 år.

Er minstemann astmasyk setter det også store begrensinger for livet til resten av familien. Ferie må avlyses, turen til Legoland eller Rhodos må droppes. Astma og allergiforbundet forteller om fortvilte foreldre som ikke får familielivet til å henge sammen.

- For familier med astmasyke barn står utfordringene i kø når det gjelder sydenferier eller lengre reiser. Vi opplever at foreldrene planlegger nitidig for å unngå sykdomsforverring og stress, sier kommunikasjonssjef Tonje Waaktar Gamst i Norges Astma og Allergi forening til DinSide Helse.

Vanskelig på flyet

Gamst sier at selve flyturen kan være problematisk.

- Aircondition, trekk, peanøttservering, parfyme og støv i tepper og flyseter kan skape problemer for lungekapasiteten eller for de som er svært allergiske, sier hun.

Gamst understreker at for mange foreldre kan ferien også være et pusterom til å hente seg inn igjen etter strevsom hverdag, men at mange da synes det er tryggere å reise på hytta i Norge eller til familie ikke langt unna.

- Det kan nok være avslappende å vite hvilke omgivelser man skal feriere i. For pollenallergikere er det best å unngå to sesonger med bjørkepollen. I Nord-Norge og i fjellet kommer den etter den her i Sør-Norge, sier hun.

Borte fra jobb

Det er ikke bare i ferier det kan være problematisk med astmasyke barn, for mange innebærer det mye fravær i jobben.

Hver tiende forelder har vært borte fra jobben mer enn en måned siste år på grunn av sitt astmasyke barn. Gjennomsnittlig har de vært borte 13,2 dager fra jobben på grunn av astmasykt barn siste år, ifølge undersøkelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer