Dropper fritidsaktiviteter på grunn av høy pris

27 prosent av barnefamilier i Norge sier de har latt være å delta på fritidsaktiviteter på grunn av høye kostnader. – Hjerteskjærende, mener Frivillighet Norge.

HAR IKKE RÅD: 27 prosent av barnefamilier i Norge sier de har latt være å delta på fritidsaktiviteter på grunn av høye kostnader. Tidligere pristester på Dinside viser at prisene for en vanlig barneidrett som fotball spriker enormt fra klubb til klubb. Foto: NTB scanpix
HAR IKKE RÅD: 27 prosent av barnefamilier i Norge sier de har latt være å delta på fritidsaktiviteter på grunn av høye kostnader. Tidligere pristester på Dinside viser at prisene for en vanlig barneidrett som fotball spriker enormt fra klubb til klubb. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tallene kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Frivillighet Norge.

27 prosent oppgir i undersøkelsen at de selv eller noen i deres familie har latt være å delta på fritidsaktiviteter på grunn av for høye kostnader.

Det bekymrer Frivillighet Norges generalsekretær.

– Vi må stille opp

– Det er hjerteskjærende å tenke på at noen barn ikke får være med. Det må vi gjøre vårt beste for at ikke skjer. Som forelder er det vondt å ikke kunne gi barnet sitt muligheten til å delta. Her må vi stille opp for hverandre og sørge for at fotballag, korps, teatergrupper og andre fritidsaktiviteter er tilgjengelig for alle, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Han understreker at problemet er kjent fra før av, men at han likevel er overrasket over at tallene er så høye.

Færre aktiviteter

I 2018 gjorde også DNB en liknende undersøkelse, hvor de fant at 27 prosent av barna i alderen 0–17 år i dag ikke deltar i noen organisert fritidsaktivitet i løpet av en uke.

Playfinity kaller seg «spillkonsollen for utelek», og gir deg digitalt ballspill med sensorer og oppkobling til mobilen. Se hvordan det er å leke med en smartball, og hør hva vi selv synes! Vis mer

Den samme undersøkelsen viste en økning av dette siste seks år. Den viste også at norske barn går på færre fritidsaktiviteter enn tidligere: I 2012 lå snittet på 2,8 aktiviteter per barn. I 2018 var tallet 1,7 aktiviteter.

Regjeringen lanserte i 2016 Fritidserklæringen. Der heter det at alle barn skal ha mulighet til å delta i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre. Kommunene må søke om støtte som kan gjøre at innbyggerne i kommunen får det tilbudet de er lovet.

Pilotprosjekt

Tidligere i år lanserte regjeringen et pilotprosjekt for et fritidskort som skal dekke deltakeravgifter til barns fritidsaktiviteter. 10 millioner kroner ble satt av til prosjektet.

– Fritidskortet som regjeringen har varslet, kan bli en ordning som gir flere barn og unge muligheten til å delta i varig organisert fritidsaktivitet, sier Johnsen.

– Men det er viktig at dette kommer som et tillegg til gode støtteordninger som allerede er der, og ikke går på bekostning av dette eller de frivillige organisasjonene som jobber for å gi et godt fritidstilbud, sier han.

Store prisforskjeller

Dinside har også tidligere gjort prisundersøkelser som beviser hvor store prisforskjeller det kan være i barneidrett.

Da vi i 2017 sjekket prisene på hva det koster for barn og ungdom å trene fotball i noen av de største fotballklubbene i Norge (størst i antall medlemmer) fant vi at prisene for 9-åringene sprikte fra 1075 til 4100 per år. For 14-åringene var spriket fra 2300 til 6500 kroner per år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer