Dropper røyken for de firbeinte

Er du villig til å stumpe røyken for Fido eller Tussi sin skyld?

Hunder kan også få lungekreft og pustebesvær av å være passive røykere (foto: Colourbox).
Hunder kan også få lungekreft og pustebesvær av å være passive røykere (foto: Colourbox). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange er villige til å kutte røyken for spedbarns og barnas skyld. Og mange viser hensyn når det er andre ikke-røykende til stedet. Men hva når huset innehar firbeinte kjæledyr?

- De som ikke vil stumpe røyken for å redde egen helse, kan vurdere å droppe den for ikke å utsette kjæledeggene sine for de alvorlige konsekvensene av passiv røyking, sier amerikanske forskere.

En ny studie viser at noen faktisk er villig til å gjøre nettopp dét.

En av tre amerikanske røykere (28 prosent) sier at det bare å vite at røyking er dårlig for kjæledyrets helse vil få dem til å stumpe røyken. Rundt en av ti røykere ville også bedt andre røykere i hjemmet om å slutte.

- Det er ikke det at mennesker elsker kjæledyrene sine mer enn de elsker seg selv eller barna sine, men det er bare en ekstra motivasjonsfaktor for å hjelpe folk til å kutte røyken, forklarer studieleder Sharon Milberger ved Henry Ford Health System, som har gjort en studie på 3.300 dyreeiere i Michigan, USA.

Her er ti gode tips for røykeslutten

Kan gi kreftPå samme måte som passiv røyking kan være skadelig for oss mennesker, kan den også utgjøre en fare for hunder, katter og andre dyr. Andre studier indikerer at dyr som er passive røykere er mer utsatt for å få lungekreft og andre kreftformer, i tillegg til allergier, øye- og hudsykdommer samt pustebesvær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer