Drunkorexia: Den nye spiseforstyrrelsen

Stadig flere unge kvinner dropper å spise og bruker heller sin daglige ”kalorikvote” på alkohol.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et stort glass vin kan tilsvare kalorimengden du får gjennom å innta en lett lunsj.


Professor Janet Treasure leder avdelingen for spiseforstyrrelser ved Institute of Psychiatry i London, og hun advarer sterkt mot det hun mener er en farlig utvikling.

- Vi har sett unge jenter som blir fullstendig hekta, og det er ekstremt skadelig. Vi ser det oftere i tilfeller av bulimi enn anorexi, men du får uansett kombinasjonen av tomme kalorier uten næringsstoffer og den risikofylte atferden som følge av å være beruset, sier hun til nettutgaven av avisen The Telegraph.

Les også: Vin krymper hjernen

Trenden, som skal ha sin opprinnelse fra USA, sprer seg nå med rekordfart i Storbritannia, men ifølge Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) er ikke dette nytt i Norge.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c Vis mer


- Ikke et nytt fenomen
- Vi kan vel si at dette ikke er et spesielt nytt fenomen. Det handler om kalorier for alle som lider av spiseforstyrrelser, og mange sparer opp "kalorikvoten" sin når de vet at de skal ut på byen og drikke alkohol, sier rådgiver Kari Jerijærvi ved IKS til DinSide Helse.

Les også: Ungdomsfylla farlig for hjertet

Hun understreker at alkohol kan være spesielt uheldig for personer som allerede sliter psykisk og som har et lite matinntak, og ifølge rådgiveren kan dette være et problem også for gutter og menn.

- Det vi vet er at gutter også har spiseforstyrrelser, men det er et mer
skambelagt tema blant guttene enn hos jentene. Jeg tror imidlertid de samme mekanismene gjelder for begge kjønn, så det er ingen grunn til å tro at dette ikke angår gutter, sier hun, og legger til:

- Det er viktig å snakke med noen dersom en sliter, så ta kontakt med den
hjelp som finnes i forhold til spiseforstyrrelser og/eller alkoholproblemer.

Les også: Slik skader alkoholen

Frykter økt alkoholisme
Susan Price er talsmann for the British Dietetic Association, og hun frykter at trenden kan føre til økt alkoholisme.

- De som driver med dette står absolutt i fare for å bli alkoholikere. Den riktige måten å gjøre dette på er å sørge for et sunt og balansert kosthold, og velg heller kalorifattig drikke. Alkoholholdig drikke er full av tomme kalorier, sier hun.

Er du avhengig av alkohol? Les mer her

Ifølge professor Treasure bruker unge kvinner kaloritabellene som finnes hos forskjellige slankeklubber for å regne seg frem til riktig mengde kalorier.

- Et lite glass vin kan inneholde om lag 150 til 170 kalorier. Det vil med andre ord si at et stort glass kan tilsvare kalorimengden du får gjennom å innta en lett lunsj. Problemet er at disse tallene gir liten mening når det kommer til viktige næringsstoffer kroppen er avhengig av og som du bare kan få gjennom mat, sier hun.

Les også: Ti myter om alkohol

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer