Du bestemmer stadig mindre

Er det deg, eller din bedre halvdel som styrer familieøkonomien? Antagelig er det riktige svaret barna. I Danmark styrer nemlig barna 90 prosent av familiens forbruk.

Publisert
Sist oppdatert

- Barna får større og større innflytelse over familiens forbruk, fastslår professor Birgitte Tufte, ved Handelshøgskolen i København i et intervju med Nordjyske.dk.

Barna avgjør hva familien skal spise, hvilken farge bilen skal ha, og har også det siste og avgjørende ordet over hvor familien skal dra på ferie.

- I praksis har barna en avgjørende innflytelse på mellom 85 og 90 prosent av familiens forbruk, fastslår direktør Martin Lindstrøm, forfatteren bak den nå ett år gamle boka "Merkebarna".

I boka dokumenterte den danske reklamedirektøren at barn mellom åtte og tolv år hadde hele 80 prosents innflytelse på familiens forbruk. Nå tyder altså mye på at barnas innflytelse er enda større.

Også seks-åringene tas med på råd

- Vi har nettopp gjennomført nye undersøkelser i flere land, sier Lindstrøm. Barnas innflytelse har steget generelt, men det mest interessante er at også seksåringene nå må sies å ha gigantisk innflytelse.

- Det handler ikke bare om at foreldrene gir etter for mas fra barna, hevder Birgitte Tufte. Fakta er at dagens barn faktisk vet utrolig mye om dagens produktmarked.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer