Kjøttdeigpriser

Du betaler for vann

Vi anbefaler alltid å sjekke kiloprisen, men noen ganger må man grave litt dypere.

SJEKK INGREDIENSLISTEN: På Rema 1000 er det bare 94 prosent kjøtt i kjøttdeigen, men du må se godt etter for å oppdage det. Foto: Elisabeth Dalseg
SJEKK INGREDIENSLISTEN: På Rema 1000 er det bare 94 prosent kjøtt i kjøttdeigen, men du må se godt etter for å oppdage det. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fortsatt offisielt jul, men det er også fredag, og mange er fysne på fredagstaco. Selv om januarblakkheten ikke har rukket å ta oss ennå, er vi nok ikke alene om å føle på julas innhogg i budsjettet, og vi vil gjerne ha det så billig som mulig.

Prisen på kjøttdeig er tilsynelatende lik i alle butikker, men det er langt fra hele sannheten. For selv om pakkene ser like ut, og alle pakkene veier 400 gram, er det bare litt av prisbildet.

Flere av pakkene inneholder bare 94 prosent kjøtt, resten er vann og salt. For denne kjøttdeigen betaler du 6,38 prosent mer for kjøttet.

*Siden det ikke er oppgitt mengde salt har vi ikke tatt med dette, så prisen vil nok bli noe lavere. Men med tanke på saltinnholdet i tacokrydderet mange skal ha på kjøttdeigen er det heller ikke nødvendig med ekstra salt.

Bare Kiwi har 100 prosent kjøtt i alle sine kjøttdeigtyper. På Extra er Coops egne merkevarer Xtra og Coop 100 prosent kjøtt, mens kjøttdeigen fra Gilde er tilsatt vann og salt. All kjøttdeigen på den Rema 1000-butikken vi besøkte er vann og salt.

Dette gjelder ikke bare Rema 1000s egen merkevare Prima, men også kjøttdeigen fra Nordfjord og Gilde. Nordfjord selges bare på Rema 1000.

SER DU FORSKJELL? Gildes kjøttdeig er merket både med og uten salt og vann. Lett å se forskjellen side om side, men vi fant ikke begge alternativene i noen av butikkene vi var i. Foto: Elisabeth Dalseg
SER DU FORSKJELL? Gildes kjøttdeig er merket både med og uten salt og vann. Lett å se forskjellen side om side, men vi fant ikke begge alternativene i noen av butikkene vi var i. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Dette gir et litt annet prisbilde enn en kanskje skulle tro når man går i butikken:

 • Det rimeligste alternativet da vi sjekket var Xtra kjøttdeig. (Kiwi har satt ned prisen på kjøttdeig siden vi sjekket, slik at den nå er lik.)
  Du sparer: 8,76 kroner per kilo på å velge rimeligste butikk.
 • Mellomalternativene Folkets og Coop er uten vann og salt, mens Nordfjord er med.
  Du sparer 16,43 kroner per kilo på å velge rimeligste butikk.
 • Gilde-kjøttdeig koster en krone mindre på Kiwi. I tillegg er det den eneste butikken vi var i som selger Gilde-kjøttdeig uten vann og salt, så kiloprisen blir langt lavere.
  Du kan spare 12,70 kroner på å velge rimeligste butikk.
 • Innsparingen er størst dersom du liker å velge det midterste alternativet.
 • Du sparer 45,20 kroner per kilo på å bytte fra dyreste til billigste kjøttdeig.
  Spiser du kjøttdeig en gang i uka, vil dette utgjøre 2305 kroner i året.

Enkelte Rema 1000-butikker skal også ha Gilde-kjøttdeig uten salt og vann, men dette fant vi ikke i den butikken vi sjekket.

- Saftig og mørt

Vi spurte Rema 1000 hvorfor det er vann og salt i all kjøttdeigen deres. Vi spurte dem også om at de skjønner at kunder kan føle seg lurt, ettersom de priser sin kjøttdeig likt med konkurrentenes alternativer uten vann og salt, og fikk følgende svar fra Magnus Størseth Mathisen, kategori- og innkjøpssjef for rødt kjøtt, via Rema 1000s presseavdeling:

- Vi opplever at kundene er fornøyd med det sortimentet vi tilbyr som både er varianter uten salt og vann, og varianter som er tilført saltlake for å gi ett saftig og mørt produkt.

- Sammensetningen av vårt totale sortiment er noe vi jobber kontinuerlig med, og justerer etter mange parametere som tilbakemeldinger fra kunde, miljø-, dyrevelferd- og folkehelse-hensyn.

- Vi ønsker å gi kundene mulighet til å velge, slik vi gjør med veldig mange andre produkter som er ferdigkrydret eller marinert.

Anders Midtbø, kommunikasjonsrådgiver i Rema 1000, sier at de også har Gilde-kjøttdeig uten salt og vann, men dette var ikke tilgjengelig i butikken vi besøkte.

Produksjonstekniske årsaker

Kjøttdeig ble opprinnelig tilsatt salt og vann for å holde temperaturen lav ved kverning av kjøttet, ifølge Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi.

- Men i dagens moderne slakterier har ikke det vært nødvendig på mange år.

UTEN VANN OG SALT: Coops billigste alternativ er uten vann og salt, og dette var den billigste kjøttdeigen da vi testet. Foto: Elisabeth Dalseg
UTEN VANN OG SALT: Coops billigste alternativ er uten vann og salt, og dette var den billigste kjøttdeigen da vi testet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Arvin forteller at Kiwi har forpliktet seg til å redusere saltforbruket i Norge gjennom Saltpartnerskapet.

- «Deiger» har vært en stor kilde til saltforbruk, og derfor kuttet vi alt tilsatt vann og salt i alle deiger allerede i 2014. Dette har vært et veldig enkelt, men kostbart, grep for å bidra til en bedre folkehelse

Siden 2014 har Kiwi erstattet 2,9 millioner liter vann og 581 tonn salt med 3484 tonn kjøtt.

- Verdien av ekstrakjøttet er 344 millioner kroner, så det har vært en enorm kostnad, avslutter Arvin.

Flere alternativ

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, forteller at Coop har fjernet salt og vann fra alle sine egne merkevarer deiger, i tråd med lovnaden de ga i forbindelse med intensjonsavtalen for sunnere kosthold.

- For de kundene som ønsker kjøttdeig med salt og vann har vi Gilde-varianten.

Akkurat som Rema 1000 har Extra også Gilde kjøttdeig uten salt og vann, men ikke i alle butikkene.

- Vi bygger vårt sortiment ut fra hva kundene ønsker å handle og deres behov, ikke hva konkurrentene sysler med.

Kjøttdeigpriser, minutt for minutt

Lavprisbutikkene følger hverandre tett, og vi opplever ofte at den siste butikken vi sjekker er den billigste, selv om det bare skiller få minutter. I går opplevde vi det motsatte, at prisen på den siste butikken vi sjekket var høyere for det billigste alternativet. Samtidig lå Kiwi en krone under for kjøttdeig fra Gilde.

100 PROSENT: First Price-kjøttdeigen er uten tilsatt vann og salt. Foto: Elisabeth Dalseg
100 PROSENT: First Price-kjøttdeigen er uten tilsatt vann og salt. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

I dag er prisene justert, men konklusjonen uansett den samme: Selv om prisen ser lik ut, er prisen høyere om du kjøper kjøttdeig tilsatt vann og salt.