Du betaler mest i Europa

Mens konkurransen spisser seg om samtaleprisene, setter monopolist Telenor opp abonnementsprisen.

Publisert

Lommeboken din har helt rett, abonnementsprisen du betaler til Telenor har gått opp etter innføringen av konkurranse på telemarkedet. Og det med Konkurransetilsynets velsignelse.

Økt abonnementspris

Siden telemarkedet ble åpnet for konkurranse i januar 1998, har Telenor økt abonnementsprisen 26 prosent. Og ISDN-avgiften er økt med hele 46 prosent! (Begge deler i følge Telia Norge.)

Sammenligner vi dagens priser fra Telenor med det prisene var i europa november 1998, troner Telenor øverst på prisstatistikken hav angår abonnementsavgift.

- Telenor har opplyst at en vanlig bruker betaler omtrent det samme i samlet telefonregning nå som før selskapet økte prisen på abonnementene. Dette er forsåvidt riktig, men det viser samtidig at norske forbrukere ikke har fått glede av økt konkurranse i telemarkedet, forteller direktør for privatmarked i Telia Norge, Nils Katla.

Naturlig monopol

Morten Berg fra Konkurransetilsynet forsvarer Telenors prisøkning på abonnement med at det er naturlig å ta mer fra det området som faktisk koster noe.

- Ved drift av telenettet er det meste av kostnadene faste og knyttet til infrastrukturen (selve nettet). De variable kostnadene ved at en person ringer via nettet er marginale. Derfor er det i følge samfunnsøkonomisk teori riktig av Telenor å foreta en rebalansering der man øker prisen for tjenester knyttet til faste kostnader og senker prisene knyttet til variable kostnader, sier Berg til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer