Du betaler skatt av kundeutbytte

Men også bursdagsgaver og bonuspoeng kan gi deg skatteplikt.

SKATT: Kundeutbyttet fra Gjensidige er ett eksempel på hva du må skatte av, som ikke er inntekt fra din arbeidsgiver.  Foto: BERIT B. NJARGA
SKATT: Kundeutbyttet fra Gjensidige er ett eksempel på hva du må skatte av, som ikke er inntekt fra din arbeidsgiver. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er slett ikke bare tradisjonell lønn du skatter av. Også en del andre økonomiske fordeler og gevinster regnes som skattbar inntekt.

Blant annet gjelder dette kundeutbyttet fra Gjensidige, som over 800.000 eksisterende kunder fikk utbetalt tidligere i år.

Oppgis uten skatt

Ett eksempel fra Gjensidiges annonsekampanje. Foto: SKJERMDUMP
Ett eksempel fra Gjensidiges annonsekampanje. Foto: SKJERMDUMP Vis mer


Den siste tiden har forsikringsselskapets kundeutbytte blitt markedsført en rekke steder, med en egen kalkulator som viser hvor mye du får i kundeutbytte om du flytter dine forsikringer til Gjensidige.

Her står det ikke informasjon om skattlegging av kundeutbyttet. Denne informasjonen finner du under «spørsmål og svar om kundeutbyttet» på Gjensidiges nettsider.

- I en «utbyttekalkulator» knyttet til en annonsekampanje forteller vi kundene hva de ville fått i utbytte dersom de hadde hatt sine forsikringer hos oss det siste året. Vi mener det er vanlig å oppgi inntekter som bruttobeløp, enten det er snakk om lønn, renter eller utbytte, sier Christian Haraldsen, informasjonssjef i Gjensidige til Dinside.

- Tror du folk er klar over at de må skatte av kundeutbyttet, og burde dette eventuelt komme tydeligere frem?

- Vi tror det er godt kjent blant kundene våre at kundeutbyttet beskattes, men man kan nok diskutere om det er allment kjent blant dem som ikke er kunder, og ved neste korsvei vil vi vurdere å presisere dette, sier Haraldsen.

Du kan få kjøpt mindre med ny netthandelsgrense

Fradrag for å gi bort pengene

Er du kunde i Gjensidige og mottar kundeutbytte, skatter du altså 27 prosent av disse pengene.

Beløpet kommer ifølge Gjensidige.no automatisk med i selvangivelsen.

Gir du derimot bort pengene til Gjensidigestiftelsens gavetildeling i ditt hjemfylke, får du skattefradrag for kundeutbyttet. Kravet er at beløpet overstiger minstekravet på 500 kroner til den enkelte organisasjon i løpet av året. Totalt kan du ikke gi mer enn kr 12.000 til veldedige formål for at beløpet skal være skattefritt.

Les også hvilket fradrag regjeringen vil videreføre

Skatt av gaver og bonusreiser

I tillegg til kundeutbyttet, som er et eksempel på beløp du kanskje ikke var klar over at du må betale skatt av, fins det langt flere eksempler på beløp og gode du må skatte av-

Ikke minst når du får noe av arbeidsgiver som regnes som en fordel.

Er du blant de som reiser mye gjennom jobben og tjener opp bonuspoeng, som du så bruker privat? Da skal du også skatte av disse bonuspoengene.

Ifølge Skatteetaten.no skal verdien av bonuspoeng brukt privat normalt fastsettes til hva det ville ha kostet deg å kjøpe reisene selv. Beløpet føres i post 2.1.1 i selvangivelsen.

Også om du får en gave av arbeidsgiver, er denne i utgangsskattepliktig. Men her fins det en rekke unntak. For eksempel hvis gaven blir gitt i forbindelse med spesielle bursdager, som 50-årsdager, og ikke overstiger et visst beløp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer