Du blir feit av å sluke maten

Det er ikke nødvendigvis hva du spiser, men hvor fort du spiser, som er det avgjørende.

Ta deg god tid med maten, råder ernæringseksperter.  Foto: colourbox.com
Ta deg god tid med maten, råder ernæringseksperter. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du har for vane å bli ferdig lenge før de andre ved middagsbordet, kan det være grunn til å se nærmere på spisevanene dine.

Å sluke maten kan ifølge japanske forskere doble risikoen for overvekt, melder BBC News.

Les også: Spis naken - gå ned i vekt

Forskere ved Osaka University så nærmere på spisevanene til 3.000 personer, hvorav halvparten oppga å ha en tendens til å spise for fort. Av disse var 84 prosent av mennene mer overvektige enn mennene i kontrollgruppen, mens flertallet av overvektige kvinner utgjorde drøyt 50 prosent.

Det tar hjernen tjue minutter å registrere at magen er mett, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.  Foto: colourbox.com
Det tar hjernen tjue minutter å registrere at magen er mett, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen. Foto: colourbox.com Vis mer

De som, i tillegg til å skuffe i seg maten, spiste til de var stappmette, hadde mer enn tre ganger så stor sannsynlighet for overvekt.

- Ikke overraskende

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen er ikke overrasket over studien.

- Når man spiser går det tjue minutter før man kjenner metthetsfølelsen, så det er viktig å slappe av og tygge maten godt mens man spiser. En del av fordøyelsesprosessen innebærer jo også å tygge maten, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Spis sakte - spis mindre

Hun får støtte av professor Ian McDonald ved University of Nottingham. Han advarer mot at signalene fra hjernen som forteller at magen er mett kan bli forstyrret.

- Hvis du spiser for fort fyller du magen raskere enn at hjernen rekker å registrere det, og det kan raskt føre til overspising, sier han til BBC News.

Professoren forteller at uvanen ved å sluke maten ofte kan stamme fra småbarnsstadiet, men opplyser at det er fullt mulig å øve seg til å spise saktere, selv om det ikke er lett.

Tas mer på alvor

- Det er nok noe i det gamle kjerringrådet som sier at man skal tygge alt tjue ganger før man svelger, sier han, og oppfordrer foreldre til å lære barne sine å tygge maten godt.

Dr Jason Halford er leder av Kissileff Human Ingestive Behaviour Laboratory ved University of Liverpool. Han sier at måten vi spiser maten på har blitt viet større oppmerksomhet i forskermiljøene den senere tiden.

Les også: Kurser seg ned i vekt

I sin egen studie, som er publisert i Journal of Psychopharmacology, viser han til at sibutramine, som skal virke forebyggende mot overvekt, er med på å minske mengden av mat som inntas av såkalte hurtigspisere.

- Den japanske studien viser at problemer som overspising, med økende overvekt som resultat, kan knyttes til individuelle spisevaner, sier han.

Studien er publisert i the British Medical Journal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer