Du blir ikke mindre stresset å røyke

Det virker faktisk mot sin hensikt.

RØYK, EN DEL AV KOSEN: Røyk er et kosesymbol for mange, og bruker det gjerne som en unnskyldning til å slappe av. Ny forskning viser at stressnivået ditt ikke blir mindre av den grunn.
RØYK, EN DEL AV KOSEN: Røyk er et kosesymbol for mange, og bruker det gjerne som en unnskyldning til å slappe av. Ny forskning viser at stressnivået ditt ikke blir mindre av den grunn. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg må bare ha en røyk for å slappe av» kan du ofte høre røykere si. Men det stemmer ikke!

Nå viser nemlig et nyere forskningsstudie at røyking faktisk øker det kroniske stressnivået i kroppen, ifølge Reuters Health

Røykerne trenger trolig ikke å bekymre seg for at røykeslutt vil frata dem en stressavlastning.

Les også: 9 myter om røyking

Røykere mer stresset

469 røykere deltok i undersøkelsen. Disse hadde tidligere prøvd å slutte å røyke, samt vært innlagt på sykehus på grunn av hjertesykdom.

Forskerne fant ut at de som klarte å holde seg unna røyk i ett år, fikk lavere stressnivåer enn de som ikke gjorde det.

Stressnivået forble uforandret blant hjertepasientene som begynte å røyke igjen.

Les også: Nok en grunn til å unngå passiv røyking

Tror sigaretter er løsningen

- Røykere ser ofte sigaretter som en verktøy for å håndtere stress. Eks-røykere vender ofte tilbake til røyken, i tro om at det vil hjelpe dem med å takle stress bedre, sier lederen bak forskningen, Peter Hajek, til nyhetsbyrået Reuters.

Studien har blitt gjennomført at forskere ved Barts and the London School of Medicine and Dentistry, i tillegg til å bli publisert i den nyeste utgaven av det vitenskapelige tidsskriftet Addiction.

Les også: - Røykere bør heller snuse

Stressede er mer utsatt for å røyke

Flere studier bekrefter at ikke-røykere har et lavere stressnivå enn røykere, forteller Hajek.

Det er foreløpig uklart hvorfor det er en forskjell, men det kan tyde på at folk som er mer følsomme for stress er mer utsatt for å røyke. Dermed ender de opp med å få en uvane som kan forhøye stressnivået deres.

Les også: Kan ta 8 millioner liv i året innen 2030

Røyken gjør deg stresset

Mye tyder på at sigaretter i seg selv er en kronisk kilde til stress.

- Når faste røykere ikke får røyke og må være røykfri i en lengre periode, har de en tendens til å føle seg mer og mer irritabel og ukomfortabel. En sigarett lindrer denne stressende tilstanden, og dette er antakelig hovedårsaken til at røykere tror at røyking hjelper mot stress, forklarer Hajek.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer