Du blir lurt i annenhver butikk!

Dette viser kontroller som Konkurransetilsynet har gjennomført i bilbransjen, brune- og hvitevarebransjen og møbelbransjen. Ved kontrollene ble lånekontrakter og markedsføring av forbrukerkredittkjøp og kontokredittavtaler gjennomgått. Totalt 274 forretninger i landets største byer ble kontrollert.

Publisert

Halvparten av kredittkjøpene tilfredsstilte ikke kredittkjøpslovens krav til skriftlig opplysning før det blir inngått avtale om kredittkjøp. De fleste feilene besto i at kjøperne hadde fått opplyst feil sats for effektiv rente, fordi ikke alle kostnadene var tatt med ved beregningen. Hvor mye dette innvirker på den effektive renten er avhengig av lånets størrelse og nedbetalingstid. Opplysninger som pliktes gitt før inngåelse av kjøpekontrakt, ble i noen tilfeller gitt først i etterkant av kjøpet. De opplysningene som det ofte ikke orienteres om er effektiv rente, kredittkostnader og kredittkjøpspris.

Fra årsskiftet trådte en ny formel for beregning av effektiv rente for kontokreditt i kraft. På kontrolltidspunktet hadde mange av kredittyterne enda ikke rukket å tilpasse seg den nye formelen.

Ved kontrollen ble også etterlevelsen av opplysningsplikten i forretningslokalet kontrollert. Av de forretningene som markedsførte kredittvilkår inne i sine lokaler, var det ca. 60 % som ikke oppfylte opplysningsplikten etter kredittkjøpsloven. Overtredelsene gikk som oftest ut på at det ikke ble gitt opplysninger om effektiv rente og eventuelt kredittkjøpspris.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.