Du blir syk av ferie

En hollandsk psykiater sier han har funnet ut hvorfor 3 prosent av befolkningen blir syke i løpet av den første helgen i ferien hvert år.

Publisert
Sist oppdatert

Professor Ad Vingerhoets sier folks immunforsvar blir svakere når stresset fra jobben avtar.

1128 menn og 765 kvinner fra Nederland deltok i den første undersøkelsen til professor Vingerhoets og kollegene hans. I en annen deltok 114 personen som mente de var ofre for “ferie-syken”.

- Resultatene var utrolige, sier professoren.

- 3,6 prosent av mennene ble syke den første helgen, og 3,2 prosent var syke den neste helgen. For kvinner var tallene 2,7 og 3,2 prosent.

- I gruppen med folk som ble syke var de fleste under 26 år. Begge gruppene utiklet de samme influensa-lignende symptomene.

- Dette har ingenting med helgestress å gjøre, sier Vingerhoets.

- De fleste som blir syke har masse ansvar på jobben, og vil gjøre alt perfekt. 26 er også alderen da folk gjennomgår store forandringer i livet - som for eksempel et ekteskap, den første jobben eller det første barnet.

De føler seg forpliktet til å være perfekte overalt. Siden de ikke har fått til å gjøre absolutt alt perfekt - har immunforsvaret blitt svekket.

De fleste slipper unna ferie-sykdommen etter den neste store forandringen, som å bytte jobb igjen eller få en ny innstilling til livet.

Mozon.no, 09.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer