Du blir syk av gjeld

Stor gjeld kan føre til diabetes, høyt blodtrykk og kreft.

Du kan få høyt blodtrykk og diabetes av gjelden din. Foto: Istock
Du kan få høyt blodtrykk og diabetes av gjelden din. Foto: Istock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste vi det ikke? Vi blir syke av gjelda. Ved siden av ganske alminnelig hodepine kan gjeld forårsake stresssykdommer.

Det som skjer helt konkret er at hormonene kortisol og adrenalin frigjøres. Disse gir deg høyere puls og blodtrykk. Du kan bli kortpustet og det hele fører over tid til at immunforsvaret ditt blir forstyrret. Andre bivirkninger av stressykdommer er diabetes og kreft. Dette ifølge en av Oprah.com helseskribenter.

Gjennomsnitthusholdningen i USA har 10 kredittkort, og snittrenta er på utrolige 19 prosent. En undersøkelse gjennomført av Assosciated Press og Ipsos viser at halvparten av US-amerikanerne tenker på gjelda si hele tiden.

Les også: Inkassobrev i postkassa? Du er ikke alene og flere vil få det.

Får du heller ikke sove som følge av tanken på renter, så vil du også få problemer med å gå ned i vekt. Søvnmangel forstyrrer hormonet leptin som regulerer sultfølelsen. Får du for lite søvn føler du deg mer sulten, sier skribenten og viser til en artikkel fra Annals of Internal Medicine.

40.000 dollar er som ha 40 kilo i overvekt, er konklusjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.