Du blir to prosent rikere

Det er veldig vanskelig å være pessimist på vegne av norske lønnstakeres forbruk ved inngangen til nyåret. Allerede fire måneder før lønnsoppgjøret vet vi at en stor andel nordmenn får to prosent mer å rutte med fra første januar.

Publisert
Sist oppdatert

For de fleste inntektsgruppene ligger skattelettene i 2005 nær opptil to prosent av bruttoinntekten.

På mange måter kan man si at skattelettelsene er gitt trinnvis, og at jo høyere opp i lønnsstigen du er, jo flere trinn består skattelettelsen din av.

Det nederste trinnet er at absolutt alle skatteytere får en lette på 364 kroner i året som følge av at personfradraget til økes 34.200 kroner fra dagens 32.900 (klasse 1).

De laveste inntektene

Gruppen med lavest inntekter blir i tillegg tilgodesett med endringer i både prosentsatsen og øvre grense for minstefradraget. Maksimalt minstefradrag oppnås i år ved en inntekt på 198.000 kroner. Fram til dette "taket" beregnes minstefradraget som 24 prosent av bruttoinntekten.

Fra neste år foreslås prosentsatsen økt til hele 31 prosent, noe som vil gi en person med inntekt ved 185.000 (det nye "taket") cirka 13.000 kroner i økt fradrag. Virkningen etter skatt av dette blir på omtrent 3.600 kroner året for inntekter på dette nivået.

Inntekt 185.000Sum skattelette (kroner per år): * økt personfradrag: 364 kroner * økt minstefradrag: 3.600 kroner * Sum skattelette: cirka 4.000 kroner

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer