Norske sedler: Nå blir disse sedlene ugyldige

Du bør bruke opp de gamle 100- og 200-lappene nå

30. mai går 100- og 200-kronesedlene med henholdsvis Kirsten Flagstad og Kristian Birkeland på, ut av sirkulasjon.

DE GAMLE 100- OG 200-LAPPENE BLIR UGYLDIGE: 30. mai er siste frist for å bruke de gamle 100- og 200-lappene i butikken. Da blir de ugyldige, og du får ikke betalt med dem. Men du kan fremdeles veksle dem inn hos Norges Bank. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DE GAMLE 100- OG 200-LAPPENE BLIR UGYLDIGE: 30. mai er siste frist for å bruke de gamle 100- og 200-lappene i butikken. Da blir de ugyldige, og du får ikke betalt med dem. Men du kan fremdeles veksle dem inn hos Norges Bank. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

30. mai er det nøyaktig ett år siden de nye 100- og 200-kronesedlene dukket opp. Og på nøyaktig samme dato i år blir sedlene av den forrige utgaven, satt ut av sirkulasjon.

Og dem er det fortsatt mange av ute blant folk.

3,23 milliarder kroner fortsatt i bruk

Tall fra Norges Bank viser at det per 28. februar i år var 11,7 millioner 100-lapper av den gamle sorten, i sirkulasjon blant folk, altså litt mer enn to sedler per person i snitt.

Antallet 200-kronesedler av forrige utgave som fortsatt er i bruk, er 10,3 millioner.

Tilsammen utgjør dette 22 millioner sedler, som igjen har en verdi på 3,23 milliarder kroner. Og det er store summer - med tanke på at mange av sedlene allerede er erstattet med de nye sedlene.

- Ved utgangen av februar var cirka 45 prosent av de gamle 100-kronesedlene og 65 prosent av de gamle 200-kronesedlene erstattet med de nye sedlene, forteller Bård Ove Molberg i Norges Bank til Dinside.

Så hva gjør man, hvis man har disse sedlene liggende i lommebøker eller sparebøsser, og glemmer å bruke dem opp innen fristen?

BYTTES UT: Samtlige av sedlene på bildet skal skiftes ut, og først ut er hundre- og tohundrelappen, som begge slutter å være gydlige betalingsmidler i vår. Foto: Norges Bank/Nils S. Aasheim
BYTTES UT: Samtlige av sedlene på bildet skal skiftes ut, og først ut er hundre- og tohundrelappen, som begge slutter å være gydlige betalingsmidler i vår. Foto: Norges Bank/Nils S. Aasheim Vis mer

Slutter å ta imot sedlene

- Etter 30. mai er banker og utsalgssteder ikke lenger pliktig til å ta imot de utgåtte sedlene, forteller Molberg.

Det betyr likevel ikke at du vil gå glipp av muligheten til å bruke disse pengene, dersom du ikke får brukt dem innen fristen:

- Norges Bank er pliktig i å veksle utgåtte sedler i ti år etter at de er tatt ut av sirkulasjon, legger Molberg til.

Altså kan du enten sjekke om nærmeste bank er villig til å ta dem inn, selv om de ikke er pliktige til dette, eller levere de utgåtte pengene til Norges Bank enten ved personlig oppmøte, eller sende dem i posten.

UTGÅR I 2019: 500-kroneseddelen vi bruker per i dag, utgår i 2019. Foto: Norges Bank/Nils S. Aasheim
UTGÅR I 2019: 500-kroneseddelen vi bruker per i dag, utgår i 2019. Foto: Norges Bank/Nils S. Aasheim Vis mer

Husk at dersom du skulle finne andre gamle sedler eller mynter, kan mange av disse fortsatt veksles inn: 50-øringen kan du veksle inn gebyrfritt frem til 1. mai 2022. Og sedler eller mynter som er enda eldre fra en tidligere utgave, kan Norges Bank veksle for deg mot et gebyr.

Når kommer resten av de nye sedlene?

Senere i år vil vi dessuten stifte bekjentskap til de nye 50- og 500-kronesedlene, som ifølge Norges Bank lanseres i oktober. Deretter følger den nye tusenlappen etter, som skal dukke opp i løpet av fjerde kvartal i 2019.

Det betyr at den gamle utgaven av disse sedlene vil være gyldige i ett år etter lanseringsdatoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer