Streik i banken

– Du bør gjøre unna viktige transaksjoner så fort som mulig

Finans Norge anbefaler deg å være forberedt på streik i banken torsdags morgen.

BRUK DAGEN GODT: Selv om det kan bli streik i bankene, vil sannsynligvis nettbanken og andre tjenester fungere optimalt. Men, hvis du har veldig viktige transaksjoner mot slutten av denne uken, bør du sikre at disse blir unnagjort i dag for å være på den sikre siden, anbefaler Finans Norge. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BRUK DAGEN GODT: Selv om det kan bli streik i bankene, vil sannsynligvis nettbanken og andre tjenester fungere optimalt. Men, hvis du har veldig viktige transaksjoner mot slutten av denne uken, bør du sikre at disse blir unnagjort i dag for å være på den sikre siden, anbefaler Finans Norge. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 29. og onsdag 30. mai er tariffoppgjøret i finans til mekling hos Riksmekleren, og dersom det ikke oppnås enighet innen midnatt siste meklingsdag, kan de bli streik fra torsdags morgen. Denne streiken vil få «samfunnsmessige konsekvenser», skriver Finans Norge.

Men, hvilke konsekvenser? Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne sier til NRK at alle betalingstjenestene til bankene vil være tilgjengelig også dersom det blir en streik.

Dette vil si, helt fram til det oppstår systemsvikt eller andre nettverksproblemer som må repareres av mennesker.

Dersom det oppstår slike driftsproblemer, kan de fleste av betalingstjenestene bli stengt, for disse systemene er kompliserte og avhengige av hverandre, ifølge Fåne.

Hans råd er derfor følgende:

Hvis du har viktige transaksjoner som gjennomføres mot slutten av denne uka, kan det være lurt å være tidlig ute. Dette kan, for eksempel, være eiendomstransaksjoner og oppgjør der du er avhengig av at pengene må komme fram.

Bank- og forsikringstjenester kan bli rammet

Og, hvorfor kan det bli streik, lurer du kanskje på? Det er fordi Finansforbundet og LO har varslet plassoppsigelse av totalt 21.000 ansatte i finansnæringen, hvor 20.000 av disse er medlem i Finansforbundet og 1.200 er LO-medlemmer. Derfor tar LO og Finansforbundet ut samtlige av sine medlemmer i en eventuell streik hvis meklingen ikke fører fram.

Ifølge Finans Norge er følgende banktjenester i fare for å bli rammet av en slik streik:

  • Betalingstjenester
  • Kortbruk
  • Nettbank
  • Pensjons- og uførebetalinger
  • Forsikringer, samt skadebegrensning og -oppgjør i forsikring

Holder fire bankkontor åpne til tross for streik

I Norges største bank, DNB, vil om lag 4.300 ansatte bli tatt ut i streik hvis denne blir et faktum.

– Nettbanken vil fortsatt være åpen 24 timer i døgnet, og kundene våre vil kunne bruke DNBs digitale tjenester som normalt til tross for streik, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i en artikkel på bankens nettside.

Han legger, imidlertid til at kunder som tar kontakt via telefon eller nettchat vil kunne oppleve at de ikke får hjelp like raskt som de pleier, siden mange av deres ansatte på kundesenteret vil være tatt ut i streik.

Nordea sier også at det kan gå litt treigere hos deres kundeservice i tilfelle det blir streik, men de oppfordrer kundene til å ha tålmodighet og at kortbruk, nett- og mobilbank ellers skal fungere normalt.

DNB planlegger likevel å holde fire bankkontorer åpne, dog med begrenset åpningstid. Dette vil være kontorene på Karl Johan, Majorstua, Kongsberg og Oslo Lufthavn, mens øvrige bankkontorer blir stengt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer