- Du bør klare å hoste opp 50.000 kroner

Den typiske nordmannen har mer enn 50.000 kroner tilgjengelig til å dekke uforutsette utgifter.

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen sier at det er lurt å spare én til to månedslønner i tilfelle noe uforutsett skulle skje.  Foto: DnB NOR
Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen sier at det er lurt å spare én til to månedslønner i tilfelle noe uforutsett skulle skje. Foto: DnB NOR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 75 prosent av alle nordmenn sier de sparer, ifølge en fersk undersøkelse utført av Synovate for DnB NOR.

Mye av disse pengene går til en «buffer», som skal hjelpe til å dekke uforutsette utgifter. Faktisk har den typiske nordmannen flere titalls tusen kroner tilgjengelig til vanskeligere tider.

- Åtte av ti sier at de har en buffer. Enkelte av dem har nok ikke så veldig stor buffer, men det er faktisk bort i mot halvparten som sier at de har mer enn 50.000 kroner tilgjengelig, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

LES OGSÅ: Så sikre er sparepengene dine

Tommelfingerregel

Er det virkelig nødvendig å ha så mye penger klare i tilfelle det skulle skje noe? Ja, mener forbrukerøkonomen.

- Å spare én til to månedslønner er en god tommelfingerregel. Jeg synes det vil være lurt for de fleste å ha mulighet til å rask skaffe til veie i hvert fall 50.000 kroner, sier Sodefjed Jørgensen.

Få mer ut av pengene dine

Om du sparer penger, er det ikke likegyldig hvor du putter dem.

Ønsker du å sette pengene på sparekonto, bør du velge en bank som er mest takknemlig for at du lar dem ta vare på verdiene dine.

I DinSides lister over beste innskuddsrenter, er det nok en gang Nordax Finans som kommer best ut. Nordax gir deg hele 4,25 prosents rente på sparepengene dine. Før du overfører dette bør du vite at Nordax ikke er en vanlig bank, og har noe spesielle betingelser. Les mer om Nordax her.

Ta også en titt på DinSides oppdaterte oversikt over de beste bankinnskuddsrentene akkurat nå.


Hun forklarer at hvis noe uventet skulle dukke opp, som for eksempel lekkasjeskader i huset som forsikringen ikke dekker, kan det fort bli veldig dyrt.

- Da gjelder det å ha litt romslighet i økonomien, sier hun.

Hun presiserer at du nødvendigvis ikke trenger ha alle pengene på høyrentekonto, så lenge du klarer å hoste opp nok penger på en eller annen måte, dersom du skulle trenge det.

AKTUELT: Det er ikke vanskelig å bli millionær

Går til ferie og bolig

I tillegg til å sette penger til side i tilfelle noe skjer, avslører Synovates undersøkelser mer om hvordan vi nordmenn sparer. Og resultantene viser et klart skille mellom hvordan menn og kvinner ønsker å bruke de oppsparte midlene.

- De tre siste undersøkelsene våre har vist det samme: Menn oppgir at de først og fremst sparer til bolig, mens kvinner først og fremst prioriterer ferie, sier Sodefjed Jørgensen.

Menn oppgir også at de sparer til ferie, men det er altså bolig som er førsteprioritet. Sparing til bil kommer også høyt opp på listen.

- For meg virker det som om menn fortsatt er veldig opptatte av å skaffe seg verdier, mens kvinner har hygge som førsteprioritet.

Det er liten tvil om hva Sodefjed Jørgensen synes det er mest økonomisk fornuftig å prioritere,

- Mens feriepengene nytes opp, består boligverdiene. Verdien av boligen brukes jo ikke opp ved at man bruker den, sier hun.

Dette sparer vi til i 2011
Menns tre på topp 2011
(i prioritert rekkefølge):
Kvinners tre på topp 2011
(i prioritert rekkefølge):
BoligFerie,
FerieOppussing
BilBolig


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer