Du bør sjekke pensjonen din selv

Velger du å stole blindt på arbeidsgiveren din, kan det koste deg i tapt pensjon.

PENSJON: Sjekk hva du har i pensjon - i verste fall har du ingen pensjonsordning gjennom jobben, eller du har den dårligste avtalen. Foto: NTB Scanpix
PENSJON: Sjekk hva du har i pensjon - i verste fall har du ingen pensjonsordning gjennom jobben, eller du har den dårligste avtalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I verste fall kan det være 90.000 norske arbeidstakere som ikke har en obligatorisk pensjonsordning - som de har krav på, ifølge Dagbladet (krever innlogging).

Samtidig er det mange norske arbeidtakere som ikke sjekker hvilken pensjonsordning de har gjennom jobben sin.

Det kan koste dem dyrt.

Stoler på arbeidsgiverne

Ifølge en spørreundersøkelse utført av YouGov på vegne av Frende forsikring tidligere i år, sjekker hele 3 av 10 ikke pensjonen sin fordi de stoler på arbeidsgiver. Samtidig har en av tre ansatte innskuddspensjonsordninger er på minimumsnivå, på 2 prosent.

- Ofte vil arbeidsgiver holde kostnadene nede. Hvis det ikke er oppmerksomhet rundt ansattgoder som pensjon og forsikring på arbeidsplassen kan de slippe billig unna, sier pensjonsekspert Tord Tøsse i Frende forsikring i en pressemelding, som ikke råder å stole blindt på arbeidsgiver.

Undersøkelsen viser dessuten at hele 47 prosent føler at de ikke får nok info om pensjonsordningen fra arbeidsgiver.

For å unngå overraskelser, lønner det seg å sette seg inn i hvilken pensjonsordning du har - og se på muligheten for å forhandle frem en bedre pensjonsordning.

Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi har tidligere anbefalt Dinsides lesere at man går sammen med de andre ansatte for å be om et høyere trekk til innskuddspensjon.

Men hva gjør du hvis du oppdager at du er en av de 90.000 som ikke har en obligatorisk pensjonsordning?

Ingen pensjonsordning?

Ifølge Finanstilsynet gjelder obligatorisk tjenestepensjon de som jobber i privat sektor, og generelt sett gjelder det på følgende arbeidsplasser:

  • Foretak hvor minst to personer har en arbeidstid og lønn som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling
  • Foretak hvor minst én arbeidstaker uten eierinteresse i foretaket har en arbeidstid og lønn i foretaket som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling
  • Foretak som har personer i foretaket som hver har en arbeidstid og lønn som utgjør 20 prosent eller mer av full stilling, og som til sammen utfører arbeid som tilsvarer minst to årsverk.

Mener du å ha krav på obligatorisk tjenestepensjon uten å få gehør for dette hos arbeidsgiveren din, kan du kontakte Finanstilsynet, som kan pålegge arbeidsgiver å opprette en pensjonsordning for de ansatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer