Du er en bakteriebombe

Det kryr over hele kroppen din.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det florerer av bakterier på kroppen din er ikke nytt i forskningsverdenen, men en ny studie avslører at det er langt flere typer bakterier på kroppen din enn forskerne tidligere har ant.

Les også: Hvem har skitnest hender?

112 000 ulike typer

Det amerikanske nasjonale instituttet for medisinsk forskning, NIH har et prosjekt kalt «Human Microbiome Project» gående. Noen av forskningsresultatene er nå publisert i tidsskriftet Science.

Les også: Hvor er bakteriesmitten størst?

Der har de nå funnet ut at det finnes intet mindre enn 112 000 ulike typer bakterier på kroppen vår, og det finnes haugevis av eksemplarer hver av dem - til sammen flere trillioner.

Les også: Håndvask redder liv

I tillegg er også kroppen din hjem for sopp og andre mikrober som koser seg sammen i sitt eget økosystem.

Disse småskapingene gjør mye rart, de kan lage infeksjoner og trøbbel - lukte vondt kan de også gjøre.

Jungel i armhulen

Hvor på kroppen de befinner seg har mye å si for hvrodan de oppfører seg. Forskerene mener du kan sammenligne kroppen din med jordkloden. Under armhulen din er det rene jungelen, på overarmen er det et ørkenlandskap rent bakteriemessig.

Les også: 10 råd mot bassilusker

Mødre har gjennom tidene forlangt at barna skal vaske seg grundig bak ørene. Det har de ikke særlig grunnlag for. Det er nemlig den plassen på kroppen som har færrest bakterietyper, bare 19 stykker. På overarmen er det 44 bakterietyper.

Forskerne vet ikke helt hvor mange bakterier og bakterietyper vi egentlig bør gå rundt med. De regner med at det til enhver tid finnes en rekke turistbakterier på oss, altså bakterietyper vi har plukket opp andre steder fra.

Imidlertid holder bakteriemengden på mindre tilgjengelige steder på kroppen, for eksempel i skrittet, seg rimelig stabilt.

Gode og dårlige bakterier

De finnes både gode og dårlige bakterier, og forskerne er ikke alltid helt sikre på hva som er hva. En vanlig og snill hudbakterie som staphylococcus epidermis finnes over hele kroppen. Den beskytter oss mot sin onde kusine staphylococcus aureus, som kan gi oss infeksjoner.

Derfor mener forskerne vi ikke må bli fanatisk opptatt av hygiene. Vi skrubber og desinfiserer, og i kampen mot de kjipe bakteriene kan de også hende at vi fjerne de gode.

Les også: Derfor bør du vaske deg

Vi bør vaske hendene våre og ta vare på kropp og helse for øvrig. Antibakterielle såper og slikt bør du droppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer