Du er en livredder

Har du noen gang vært tilstede ved en alvorlig ulykke? Plutselig kan det være du som må redde et annet menneskes liv. Les grunnreglene i livredding her.

Publisert
Sist oppdatert

Hver eneste dag reddes liv i Norge ved at noen i nærheten av en ulykke vet hva de skal gjøre og kommer til unnsetning. Enten det er bilulykker, drukning eller hjertestans - din innsats kan redde et annet menneskes liv.

Det aller beste er selvsagt om du gjennomfører et kurs i førstehjelp og livredding. Røde Kors er en av flere organisasjoner som tilbyr slike kurs. Men selv om du ikke er utdannet som livredder har du ikke noe valg dersom du er den nærmeste til en alvorlig ulykke. Det er både umoralsk og juridisk sett straffbart å ikke førsøke å hjelpe et menneske i nød dersom du er i stand til det.

Husk allikevel at du ikke skal stupe hodeløst inn i en farlig situasjon. En av de viktigste reglene i livredding er at du ikke skal utsette deg selv eller andre for ytterligere fare. Det verste som kan skje er at ambulansen må ta med seg enda flere mennesker fordi livredderne selv ble skadet.

Uansett hva slags ulykke det er snakk om gjelder tre hovedregler for hva som skal gjøres først:

  1. Få oversikt over situasjonenDet første du skal gjøre er å forsøke å forstå hva som har skjedd og om det er mulighet for at du eller andre også kan bli skadet. Dersom det ikke er fare for ditt eller andres liv er neste skritt å undersøke hva slags skader som er skjedd i ulykken.
  2. Tilkall hjelpNår noen er alvorlig skadet skal du begynne med å ringe nødtelefonen. Her skal du forklare hvem du er, hva som har skjedd og hvor du befinner deg. Pass på at det du sier blir bekreftet slik at du unngår misforståelser. Skaff hjelp fra andre som er i nærheten
  3. Deleger ansvarNoen må ta kontrollen over ulykkesstedet. Så lenge det ikke er fagfolk til stede er det naturlig at den første på stedet tar kommandoen. Gi klare beskjeder til andre om hva som må gjøres. Sikring av ulykkesstedet for å unngå at andre blir skadet kan inkludere varselstrekanter på veien, noen kan peke vei for ambulansen, andre kan starte førstehjelp, og så videre.
  4. Ulykke på veienBilulykker kan gi store fysiske skader på passasjerer eller påkjørte. Forsøk å stoppe store blødninger ved å legge press ovenfor blødningen. Personer som er bevisstløse eller tydeligvis har store skader skal legges i stabilt sideleie men ikke flyttes med mindre det er absolutt nødvendig.
En bevisstløs person som sitter i bilen må sikres frie luftveier. Pass på at hodet løftes til oppreist stilling men ikke langt tilbake, og se etter åndedrett og puls. En bevisstløs person i bil med puls og åndedrett bør ikke flyttes av andre enn ambulansepersonalet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer