Du er steinrik

Om du er er lei deg fordi du ikke hadde råd til å kjøpe veske hos Louis Vuitton skal du vite at du faktisk eier sjappa.

Publisert
Sist oppdatert

Sjekk hele aksjeporteføljen din nederst i saken

Og det er stor sannsynlighet for at du også har eierskap i den neste forretningen du går inn i. Du har nemlig også eierskap i industri, helse, forskning, bank, næringsmidler og luksusbransjen er bare noen av de sektorene hvor du har eierskap.

Det er Statens pensjonsfond Utland som eier midlene som på sikt skal gå til å sikre velferden til fremtidige pensjonister. Størrelsen på fondet er på utrolige 1.850,6 milliarder kroner og forventes å være mer enn dobbelt så stort om få år.

Fondet har plassert midlene i utenlandske finansobjekter (aksjer, obligasjoner, pengemarkedsplasseringer og derivater) i 42 utviklede aksjemarkeder og 31 valutaer for renteinvesteringer.

Kapital er den nye oljen

Statens pensjonsfond er blant verdens største fond.

- Vi er verdens mest kapitalsterke land per innbygger. Kapital er Norges nye råvare, sier leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, til Dagbladet.

Porteføljen er spredt på en rekke sektorer: her finnes eierandeler i varehandel, industri, råvareutvinning, IT og forskning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.