Du er steinrik

Om du er er lei deg fordi du ikke hadde råd til å kjøpe veske hos Louis Vuitton skal du vite at du faktisk eier sjappa.

Publisert
Sist oppdatert

Sjekk hele aksjeporteføljen din nederst i saken

Og det er stor sannsynlighet for at du også har eierskap i den neste forretningen du går inn i. Du har nemlig også eierskap i industri, helse, forskning, bank, næringsmidler og luksusbransjen er bare noen av de sektorene hvor du har eierskap.

Det er Statens pensjonsfond Utland som eier midlene som på sikt skal gå til å sikre velferden til fremtidige pensjonister. Størrelsen på fondet er på utrolige 1.850,6 milliarder kroner og forventes å være mer enn dobbelt så stort om få år.

Fondet har plassert midlene i utenlandske finansobjekter (aksjer, obligasjoner, pengemarkedsplasseringer og derivater) i 42 utviklede aksjemarkeder og 31 valutaer for renteinvesteringer.

Kapital er den nye oljen

Statens pensjonsfond er blant verdens største fond.

- Vi er verdens mest kapitalsterke land per innbygger. Kapital er Norges nye råvare, sier leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, til Dagbladet.

Porteføljen er spredt på en rekke sektorer: her finnes eierandeler i varehandel, industri, råvareutvinning, IT og forskning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer