Treningssenter og angrerett ved nettkjøp

Du får 14 dager gratis «prøvetid»

Melder du deg inn på treningssenter på en spesiell måte, har du rett til å gå fra avtalen innen to uker uten å måtte betale noe.

TRENINGSTEST: Dersom du er usikker på om det er inne- eller utetrening som er tingen for deg, eller hvilket treningssenter du skal velge, kan du benytte deg av angrerett og således få et par uker gratis prøvetid på senteret. Foto: Shutterstock/NTB
TRENINGSTEST: Dersom du er usikker på om det er inne- eller utetrening som er tingen for deg, eller hvilket treningssenter du skal velge, kan du benytte deg av angrerett og således få et par uker gratis prøvetid på senteret. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ennå ikke gjort alvor av nyttårsforsettet om å trene mer i 2022, eller lar du deg pirre av treningssenterets innmeldingskampanje mens du venter på bussen?

Samtidig kan det godt hende at vilkårene for innmeldingskampanjen, for eksempel bindingstid, gjør deg usikker på om du vil slå til, siden du ikke vet om treningssenter er stedet for deg.

Da kan du faktisk melde deg inn, trene i to uker og så gå fra avtalen dersom du angrer deg - uten å måtte betale ei krone. Dermed har du 14 dagers gratis «prøvetid» på treningssenteret.

Alltid angrerett - ved nettkjøp

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet forklarer at den lovpålagte angreretten gir deg som forbruker rett til å bryte ut av en bindene kontrakt, uten å betale bruddgebyr, så lenge du informerer om dette i løpet av de første fjorten dagene etter du inngikk avtalen.

– Formålet med angreretten er å gi forbrukeren mulighet en til å revurdere kjøpsbeslutninger, særlig hvis disse er gjort på impuls, sier Iversen til DinSide.

– Men denne 14 dagers angreretten gjelder bare så lenge avtalen ikke er inngått fysisk på treningssenteret. Hvis du bestiller på nett eller kjøper medlemskap via telefon- eller gatesalg, vil du ha 14 dagers angrerett på avtalen, forklarer han videre.

Angreretten gjelder for øvrig ved alle former for nett- og fjernsalg: «Loven gjelder ved salg av varer og tjenester til forbruker, når den næringsdrivende opptrer i næringsvirksomhet, og avtalen inngås ved fjernsalg eller salg utenom faste forretningslokaler», som det står i angrerettloven.

HJEMMETRENING: Justerbare treningsmanualer er midt i blinken for deg som vil trene styrke hjemme, men som verken har et kjempestort budsjett eller mye plass. Video: Øystein Bergrud Fossum / Maria Bergrud Fossum. Klipp: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Kan angre uten grunn

Du trenger ingen begrunnelse for å bruke angreretten, ifølge forbrukerjuristen.

– For å benytte deg av angreretten, må du gi beskjed til selskapet seinest på den 14. dagen etter avtalesignering. Det er ingen krav til angremeldingen, men jeg anbefaler å gjøre det skriftlig på e-post. Mange selskap som driver nettsalg har også digitale tjenester der du kan logge inn og å angre via en portalløsning, sier Iversen.

Må ikke betale noe

DinSide har kontaktet noen landsdekkende treningssenterkjeder for å høre hvordan de praktiserer angreretten for medlemskap inngått på nett.

Må et medlem betale for dagene treningssenteret er brukt hvis angreretten benyttes innen fristen?

– Så lenge du bruker angreretten, spiller det ingen rolle om du har benyttet deg av medlemskapet de første 14 dagene, svarer presseansvarlig Julie Hæhre i Sats overfor DinSide.

– For å angre, fyller du ut et angrerettsskjema. Når du melder deg inn på nettsidene våre, får du en e-post som bekrefter at du har blitt medlem og vedlagt i denne ligger et slikt angrerettsskjema. Du kan også finne skjemaet lett tilgjengelig på nettsidene våre, sier hun videre.

«14 dager gratis prøveperiode»

Treningssenterkjeden Evo har en egen innmeldingsavtale de kaller «14 dager gratis prøveperiode».

– Dersom du melder deg ut i løpet av disse 14 dagene, blir du ikke trukket medlemsavgift, sier daglig leder Morten Hellevang til DinSide.

På den annen side kan du fritt benytte angreretten dersom du velger et annet Evo-medlemskap. Angrerettsskjema blir sendt til medlemmene ved innmelding, eller finnes på nettsidene deres.

– Dersom et medlem melder seg inn på en annen kampanje, gjelder også 14 dagers angrefrist, slik som ellers ved nettkjøp, sier Hellevang.

Trener du mye, kan du miste angreretten

Men i vilkårene til Evo det også at «ved hyppig bruk av senteret, frafaller angreretten». Hva vil dette si?

– Vi er litt fleksible på 14 dagers-fristen. Det vil si at vi godtar skjema som kommer inn seinere enn 14 dager, men dersom vi ser at det har gått mange uker over tida og medlemmet trener hyppig, sier vi at fristen ikke gjelder. Så, formuleringen er en form for «sikkerhetsventil». Bruker medlemmet angreretten innenfor 14 dagersfristen, er ikke dette noe problem, forklarer Hellevang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer