Du får enda lavere rente

I morgen setter Norges Bank ned renta på ny, og det vil påvirke boliglånsrentene.

Du får enda lavere rente
Publisert
Sist oppdatert
Jeg tror vi kan få boliglånsrenter ned på 2,25, kanskje 2,0 prosent.Steinar Juel, sjeføkonom Nordea


De fleste makroøkonomene spår at Norges Bank kutter renta med ytterligere 0,50 prosentpoeng i morgen. Dermed får vi en styringsrente på 1,5 prosent, som er den laveste styringsrenta vi noensinne har hatt i Norge.

- Et kutt på 50 basispunkter er i tråd med prognosen som ble laget på det forrige rentemøtet i mars, og det er svært sjelden at Norges Bank endrer syn bare noen få uker etterpå - om det ikke har vært store endringer i de økonomiske utsiktene, og det har det ikke, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securites.

Les også: Derfor vil du ikke ha SÅ lav rente

Rente på 2-tallet?

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea
Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea Vis mer

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, tror på et rentekutt på 0,50 prosent fra Norges Bank og tror vi kan se veldig lave boliglånsrenter i tiden som kommer.


- Jeg tror vi kan komme ned på 2,25 prosent, kanskje 2,0 prosent, sier han til DinSide.

Wilhelmsen i First Securities mener pengemarkedet fungerer bedre enn det gjorde for noen måneder siden. Forskjellen mellom styringsrenta og pengemarkedsrentene har falt i Norge og i andre land.

Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities Vis mer

- Jeg tror bankene vil senke sine utlånsrenter etter at Norges Bank kutter renten på onsdag, men jeg er ikke sikker på om alle bankene senker utlånsrentene like mye, sier Wilhelmsen.


Årsaken er at bankenes innskuddsrenter allerede er svært lave, og en videre nedgang i utlånsrentene kan føre til press på bankenes marginer. Hensynet til bankenes inntjening taler derfor for at utlånsrentene ikke burde senkes med like mye som det Norges Bank kutter.

- På den annen side er konkurransen mellom bankene på boliglån sterk, noe som kan tale for at mange banker likevel vil senke renten like mye. Jeg er usikker, men jeg tror neppe vi får se boliglånsrenter på 2-tallet i løpet av mai, sier Wilhelmsen.

KALKULATOR: Hva har renteendringen å si for deg?

- Ville ha holdt igjen

At Norges Bank kutter etter planen, er de fleste økonomene enige om, men ikke alle mener at det er tid for et nytt rentekutt i morgen.

- Hvis jeg var sentralbanksjef, ville jeg holdt renten uendret på møtet på onsdag. Grunnen er at rentekuttene siden i fjor høst har hatt en betydelig positiv effekt på boligmarkedet og kredittmarkedene. Husholdningenes gjeld har steget noe raskere igjen de siste månedene, og boligprisene har steget friskt siden nyttår. Jeg er derfor usikker på om det er behov for å stimulere husholdingenes etterspørsel ytterligere, noe som burde tale for å holde renten uendret på dette møtet, sier Wilhelmsen til DinSide.

Han får støtte av sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, som peker på de samme faktorene:

- Hvis jeg skulle valgt selv, så ville jeg nok holdt noe igjen nå. Boligprisene og gjeldsøkningen hos husholdningene indikerer ikke behov for nytt rentekutt.

Boligprisene stiger - sjekk hvor mye

Wilhelmsen mener at hvis Norges Bank hadde holdt styringsrenta uendret, hadde den største ulempen antakelig vært styrket kronekurs.

- Den ville styrket seg noe, ettersom Norges Bank allerede har signalisert at renten skal videre ned. Det kan skade eksportindustrien, men det er likevel ikke industriens konkurranseevne som er det største problemet i Norge akkurat nå. I andre land har industriproduksjonen og eksporten falt langt mer enn i Norge. Det underliggende problemet har vært at etterspørselen har sviktet, og her har som sagt de kraftige rentekuttene allerede hatt synlige effekter.

Kan kutte renta med 21 prosent!

Følg rentemøtet på DinSide i morgen kl 14.00

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer