Du får enda lavere rente

I morgen setter Norges Bank ned renta på ny, og det vil påvirke boliglånsrentene.

Du får enda lavere rente
Publisert
Sist oppdatert

De fleste makroøkonomene spår at Norges Bank kutter renta med ytterligere 0,50 prosentpoeng i morgen. Dermed får vi en styringsrente på 1,5 prosent, som er den laveste styringsrenta vi noensinne har hatt i Norge.

- Et kutt på 50 basispunkter er i tråd med prognosen som ble laget på det forrige rentemøtet i mars, og det er svært sjelden at Norges Bank endrer syn bare noen få uker etterpå - om det ikke har vært store endringer i de økonomiske utsiktene, og det har det ikke, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securites.

Les også: Derfor vil du ikke ha SÅ lav rente

Rente på 2-tallet?

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, tror på et rentekutt på 0,50 prosent fra Norges Bank og tror vi kan se veldig lave boliglånsrenter i tiden som kommer.- Jeg tror vi kan komme ned på 2,25 prosent, kanskje 2,0 prosent, sier han til DinSide.

Wilhelmsen i First Securities mener pengemarkedet fungerer bedre enn det gjorde for noen måneder siden. Forskjellen mellom styringsrenta og pengemarkedsrentene har falt i Norge og i andre land.

- Jeg tror bankene vil senke sine utlånsrenter etter at Norges Bank kutter renten på onsdag, men jeg er ikke sikker på om alle bankene senker utlånsrentene like mye, sier Wilhelmsen.Årsaken er at bankenes innskuddsrenter allerede er svært lave, og en videre nedgang i utlånsrentene kan føre til press på bankenes marginer. Hensynet til bankenes inntjening taler derfor for at utlånsrentene ikke burde senkes med like mye som det Norges Bank kutter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.