Du får svi ved spillegjeld

GJELD: En gammel norsk regel sier at det ikke oppstår noen forpliktelse av spill og veddemål. Det er en god nyhet for spillegale nordmenn, men hva sier kredittkort-selskapene? Ikke uventet er de uenige.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV97536)]

Den femte januar fortalte vi om Webjuristen.no som hevder at nordmenn som har opparbeidet seg spillegjeld ved å spille på kreditt faktisk kan la være å gjøre opp for seg. For landets kredittkortselskaper kan dette innebære en potensiell tapsbombe.

Begrunnelsen til Webjuristen.no er den gamle regelen som står i straffeloven av 1902, § 12: ”1.ledd - Af Spil og Væddemaal opstaar ingen Forpligtelse, og en Anerkjendelse af derved stiftet Gjæld er uforbindende. ", samt 2. ledd: ”Det samme gjælder Laan eller Forskud, som nogen vidende om Øiemedet har ydet til Brug ved Spil eller Væddemaal."

Reaksjonene på artikkelen har ikke latt vente på seg – og ikke uventet er kredittkortselskapene uenige i tolkningen.

- Du må betale

- Vi synes det er uheldig at det skapes et inntrykk av at man kan la være å betale regningen dersom man har benyttet kortet på spill enten hos kommisjonær eller på internett. Denne bestemmelsen er ikke prøvet i norsk rett, og vi mener det er tvilsomt om den kan komme til anvendelse i forbindelse med generell kortbruk, sier Tine Wollebekk, administrerende direktør i SEB Kort Norge.

I Norge sitter SEB Kort blant annet med rettighetene til Eurocard, MasterCard og Diners Club.

Riset bak speilet er rettssak

- Det er viktig å understreke at dersom man legger denne bestemmelsen til grunn for ikke å betale regningen, så vil vi prøve saken for en norsk rett. Vi mener altså at paragrafen ikke kan komme til anvendelse for generell kortbruk, fortsetter Wollebekk.

- Denne regelen er over 100 år gammel, og utarbeidet på en tid da alle former for pengespill var forbudt og dagens former for kredittkort naturlig nok ikke fantes. I Norge finnes det svært mange forskjellige varianter av debet-, betalings og kredittkort som inneholder forskjellige former for kredittfasiliteter. Kortbruk er av de absolutt mest foretrukne former for betaling i Norge og man forventer å kunne bruke kort på de aller fleste steder, bl.a. Narvesen som også er en stor kommisjonær for Norsk Tipping. Vi synes det vil være underlig om vi skulle nekte bruk av kort på et sted hvor det foregår lovlig spill i regi av det offentlige.

- Vi mener altså at det klart kan reises spørsmål ved om paragrafen kan gjelde ved lovlig pengespill som er gjort opp ved hjelp av et internasjonalt betalingskort. Kredittmuligheten som er knyttet opp til kortet er jo ikke gitt spesielt med pengespill som formål, men ment som en alminnelig forbruksfinansiering til bruk hos en lang rekke brukersteder av ulikt slag over hele verden, avslutter Wollebekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer