Reagerer på Rema 1000 sin smågodt-bot

- Du har ikke anledning til å ilegge 20-kronersbot til folk som tar smaksprøver fra smågodthyllene, Rema-Reitan!

KOMMENTAR: Hei Ole Robert. Jeg vet ikke om Rema 1000 og deres vekterfirma har delegert politimyndighet? Men jeg går ut ifra at dere ikke har det.

BOT I SMÅGODTHYLLA: Rema 1000 har satt opp skilt på smågodthyllene i Oslo-området, hvor det trues med en slags bot på 20 kroner for de som tar smaksprøver. Jusstudent Preben Kolding mener Rema 1000 ikke har myndighet til å gjøre dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke / Privat
BOT I SMÅGODTHYLLA: Rema 1000 har satt opp skilt på smågodthyllene i Oslo-området, hvor det trues med en slags bot på 20 kroner for de som tar smaksprøver. Jusstudent Preben Kolding mener Rema 1000 ikke har myndighet til å gjøre dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke / Privat Vis mer

Av: Preben Kolding, jusstudent

Den 12. oktober kunne man lese på Dinside.no at flere av deres Rema 1000-butikker har innført bøter på 20 kroner til de kunder som tar seg smaksprøver fra smågodthyllene deres.

Bøtene har ifølge Kent Korsell, daglig leder i Vectrocon, vekterfirmaet som tar hånd om svinnkontrollen for dere, blitt betalt av flere kunder i kassen.

Det er forståelig at det er frustrerende for dere at kunder forsyner seg med varer uten å gjøre opp for seg, og jeg er klar over at det er å regne som mindre tyveri jamfør straffeloven § 323 første ledd.

STOR OPPMERKSOMHET: Saken til Dinside har blant annet blitt sitert i Sverige. Faksimile: Expressen.se
STOR OPPMERKSOMHET: Saken til Dinside har blant annet blitt sitert i Sverige. Faksimile: Expressen.se Vis mer

Det man i den opphevede straffeloven av 1902 kalte «naskeri».

Det er derimot slik i Norge at det kun er politiet, eller de med myndighet delegert av politiet, som kan utstede bøter. «Boten skal tilfalle staten når ikke annet er bestemt» jf. straffeloven § 53, tredje ledd.

Jeg forstår dette som et tilbud til kunden/«tyven», med mulighet til å gjøre opp for seg i form av et fastsatt beløp, nærmest som et «forenklet forelegg», som alternativ til å bli anmeldt.

Rema 1000 vurderer endring

  • «Det enkle og beste er at kundene betaler først og smaker etterpå. Smågodt er intet unntak. Vi har ikke myndighet til å ilegge bøter eller gi straff. Derfor er ikke påstanden om bøter i dette tilfellet riktig. For at dette tydeligere skal komme fram, vil vi vurdere å justere teksten som brukes på smågodthylla» skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000 til Dinside.

Er så tilfelle, begår deres ansatte en langt mer straffbar handling enn den kunden som har tatt seg en mokkabønne i smågodthyllen deres.

En vekter eller kasserer har etter hva jeg vet ikke delegert politimyndighet.

Jeg forsvarer ikke tyveri som handling. Jeg synes allikevel det er på sin plass å anbefale dere å la denne praksis opphøre, før dere havner i trøbbel med lovens lange arm selv.

Å bøtelegge de som stjeler hos dere, er å benytte straffesanksjoner dere ikke har rett til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer