Av: Preben Kolding, jusstudent

Rema 1000 truer med «godtebøter»
Den 12. oktober kunne man lese på Dinside.no at flere av deres Rema 1000-butikker har innført bøter på 20 kroner til de kunder som tar seg smaksprøver fra smågodthyllene deres.
Bøtene har ifølge Kent Korsell, daglig leder i Vectrocon, vekterfirmaet som tar hånd om svinnkontrollen for dere, blitt betalt av flere kunder i kassen.
Det er forståelig at det er frustrerende for dere at kunder forsyner seg med varer uten å gjøre opp for seg, og jeg er klar over at det er å regne som mindre tyveri jamfør straffeloven § 323 første ledd.

Det man i den opphevede straffeloven av 1902 kalte «naskeri».
Det er derimot slik i Norge at det kun er politiet, eller de med myndighet delegert av politiet, som kan utstede bøter. «Boten skal tilfalle staten når ikke annet er bestemt» jf. straffeloven § 53, tredje ledd.
Jeg forstår dette som et tilbud til kunden/«tyven», med mulighet til å gjøre opp for seg i form av et fastsatt beløp, nærmest som et «forenklet forelegg», som alternativ til å bli anmeldt.
Rema 1000 vurderer endring
- «Det enkle og beste er at kundene betaler først og smaker etterpå. Smågodt er intet unntak. Vi har ikke myndighet til å ilegge bøter eller gi straff. Derfor er ikke påstanden om bøter i dette tilfellet riktig. For at dette tydeligere skal komme fram, vil vi vurdere å justere teksten som brukes på smågodthylla» skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000 til Dinside.
Er så tilfelle, begår deres ansatte en langt mer straffbar handling enn den kunden som har tatt seg en mokkabønne i smågodthyllen deres.
En vekter eller kasserer har etter hva jeg vet ikke delegert politimyndighet.
Jeg forsvarer ikke tyveri som handling. Jeg synes allikevel det er på sin plass å anbefale dere å la denne praksis opphøre, før dere havner i trøbbel med lovens lange arm selv.
Å bøtelegge de som stjeler hos dere, er å benytte straffesanksjoner dere ikke har rett til.
