Du har ingenting å frykte

Fortsatt ingen uhell? Ikke så rart - fredag den 13. er tryggere enn du tror.

Ifølge ulykkesstatistikken er det ingen grunn til å holde senga i dag. Foto: Foto. colourbox.com
Ifølge ulykkesstatistikken er det ingen grunn til å holde senga i dag. Foto: Foto. colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som skvetter til når du blar om til fredag den 13. på kalenderen? Da kan du trøste deg med at du ikke er alene.

Dagen i dag har lenge blitt assosiert med ulykke, og noen hevder at fenomenet går så langt tilbake som til Jesu tid.

Men er det virkelig grunn til å bekymre seg ekstra mye på denne dagen, eller bunner det hele i en stor myte?

Biter du negler i dag? Prøv å si paraskevidekatriafobi, så går det nok over. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Biter du negler i dag? Prøv å si paraskevidekatriafobi, så går det nok over. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Les også: Slik overlever du ulykkes-fredagen


- Fredag er generelt en skadeutsatt dag. Det skjer for eksempel flere trafikkuhell på fredager enn på andre dager. Dette har imidlertid lite med magi og forbannelser å gjøre, det skyldes rett og slett at trafikken er større på fredager enn på andre ukedager, sier pressetalsmann i TrygVesta, Roald Stigum Olsen.

Færre ulykker

Ifølge TrygVestas statistikker skjer det også flest tyverier og innbrudd på fredager. Men med unntak av noen marginalt flere tilfeller av brann- og vannskader, skiller ikke fredag den 13. seg spesielt mye fra årets øvrige fredager.

Ironisk nok ligger fredag den 13. 15,1 prosent under gjennomsnittet for antall skader de fem siste årene, så kanskje vi er ekstra forsiktige denne dagen, undrer Stigum Olsen.

Og når det gjelder skader i forbindelse med reiser ligger fredag den 13. ca 2,5 prosent under en gjennomsnittlig dag.

Les også: Alt om fredag 13

Slik blir du kurert

I vesteuropeiske og særlig engelskspråklige land har fredag den 13. lenge blitt assosiert med uhell, og det er få som velger å gifte seg på denne dagen.

For noen er dagen så fryktinngytende at de får diagnosen paraskevidekatriafobi, som er en sterk redsel for akkurat denne dagen. Navnet på fobien ble presentert av dr. Donald Dossey, og den gode nyheten er at du ifølge doktoren er kurert den dagen du kan uttale ordet.

Les også: Har du paraskevidekatriafobi?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer