Regler for prøvetid i ny jobb

Du har kortere oppsigelsestid når du «jobber på prøve»

Men, husk at arbeidsgiver ikke alltid kan kreve at du har prøvetid.

ARBEIDSKONTRAKT: Når du skriver under en ansettelsesavtale er det viktig at du går gjennom og gjør deg kjent med alle punktene, råder Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi. Pensjon, kompetansekrav, lønn og oppsigelse er punkter du bør sjekke nøye, samt om det kreves at du har prøvetid før du får fast ansettelse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ARBEIDSKONTRAKT: Når du skriver under en ansettelsesavtale er det viktig at du går gjennom og gjør deg kjent med alle punktene, råder Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi. Pensjon, kompetansekrav, lønn og oppsigelse er punkter du bør sjekke nøye, samt om det kreves at du har prøvetid før du får fast ansettelse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste arbeidsgivere har prøvetid for nyansatte.

- Det positive med dette er at arbeidsgiver får mulighet til å vurdere den ansatte i stillingen, og arbeidstaker kan si fra seg stillingen på kort varsel om den ikke passer vedkommende, sier Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi.

Det er imidlertid viktig å kjenne til reglene knyttet til prøvetid i ny jobb. Her er noen vanlige spørsmål og ekspertenes svar:

Når kan det være prøvetid?

Eller, når kan det ikke være prøvetid? Alle spørsmål om prøvetid besvares i arbeidsmiljøloven:

Men, dersom du får fast ansettelse etter et vikariat i en tilsvarende stilling i samme bedrift, kan ikke arbeidsgiver kreve at du har prøvetid før du får fast stilling. Det har Høyesterett bestemt i en dom fra 1996, opplyser Codex Arbeidsrettsadvokater.

En annen høyesterettsdom sier at hvis arbeidstaker får tilbud om en vesentlig annen stilling hos samme arbeidsgiver, kan det gis ny prøvetid med den forutsetning at arbeidstakeren har anledning til å gå tilbake til sin tidligere stilling.

Hvor lenge kan prøvetida vare?

Loven sier at prøvetida kan være maksimalt seks måneder. Ikke mer å si om det.

Kan prøvetid forlenges?

Men, prøvetida kan forlenges utover seks måneder hvis arbeidstaker blir skriftlig orientert om denne muligheten ved begynnelsen av arbeidsforholdet.

Ifølge Codex-advokatene er det kun i ett tilfelle det er aktuelt å forlenge prøvetida, og det er hvis arbeidstakeren har vært fraværende fra arbeidet i prøvetida, for eksempel på grunn av sykdom. Prøvetida kan i dette tilfellet forlenges med lengden av fraværet.

Hva skjer med oppsigelse i prøvetid?

I et fast ansettelsesforhold er det vanligvis tre måneders oppsigelsestid, men dette kan variere.

Er du ansatt på prøve, derimot, står partene fritt til å avtale oppsigelsestid, men loven sier at oppsigelse må meddelses med to ukers varsel. Oppsigelsestida regnes fra mottak av oppsigelsen, ikke fra den første i påfølgende måned, slik det vil være når et arbeidsforhold avsluttes etter at prøvetida har løpt ut, ifølge Codex.

- Uansett må det være en saklig grunn for oppsigelse, understreker Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

På den andre siden har ikke den ansatte i prøvetid rett til å stå i stillingen utover oppsigelsestida. Etter krav fra arbeidstakeren kan likevel domstolen bestemme at arbeidsforholdet skal fortsette, typisk hvis grunnlaget for oppsigelsen er svært tvilsomt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer