Rettigheter ved strømbrudd

Du har rett på erstatning om strømmen blir borte

... men da må du være strømløs en del timer.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå et langvarig strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video/klipp: Berit Njarga / Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye, digitale strømmålerne, ofte omtalt som AMS, gir nettselskapene bedre kontroll over problemer med strømnettet, blant annet gir AMS-ene oversikt over hvor det har vært strømbrudd og varigheten på disse.

Dermed er kompensasjonen husholdninger har krav på ved langvarige strømbrudd automatisert.

Tidligere kunne mange gå glipp av tusenlapper i kompensasjon hvis strømmen ble borte over tid, fordi det var strømkundenes eget ansvar å kreve penger av nettselskapet, skriver Huseierne.

Ofte strømbrudd om vinteren

Årstida vi nå er inne i, er ei tid hvor strømbrudd forekommer hyppigere enn ellers.

Vinterstormer, tung snø og is kan føre til strømbrudd. Tung snø og is på strømkablene kan være årsaker til strømbrudd, på lik linje med storm som blåser trær over strømlinjene, skriver nettselskapet Elvia.

Denne strømbrudd-erstatningen kan du få

Opplever du strømbrudd, er det ett «magisk» tall du må folholde deg til, nemlig 12 timer. Strømmen må være borte minst et halvt døgn for at du skal ha rett på kompensasjon.

Satsene for strømbrudd-erstatning er følgende:

  • For husholdninger får du 500 kroner ved avbrudd på 12 timer og deretter en sats på 40 kroner per time
  • Mens for fritidsboliger får du 125 kroner ved avbrudd på 12 timer og deretter en sats på 10 kroner per time

Ved langvarige strømbrudd er det også mange som som lurer på om de har krav på erstatning for ødelagt mat på grunn av for høy temperatur i kjøleskap og fryser. Normalt dekker innboforsikringen du har hos forsikringsselskapet ditt ødelagt mat i kjøleskap og fryser.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Kan ikke overgå innbetalt nettleie

Og det «magiske» tallet følger oss videre: Utbetalingen av strømbrudd-erstatning skal komme senest innen 12 uker etter at avbruddet har funnet sted.

Det er imidlertid greit å vite at samlet årlig kompensasjon ikke kan overstige forventet innbetalt nettleie for inneværende år, skriver Huseierne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer