Du har rett til tre uker ferie i sommer

Men det er ikke sikkert du får ta ut ukene i juli.

Lysten på ferie i juli? Ferieloven sikrer deg ikke ferie i selveste fellesferien. Foto: Colourbox.com
Lysten på ferie i juli? Ferieloven sikrer deg ikke ferie i selveste fellesferien. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ferieloven som avgjør hvilke rettigheter vi som arbeidstakere har når ferien skal tas ut. Nordmenn flest foretrekker ferie i juli - men loven gir deg ikke krav på dette.

Tre uker i sommerperioden

Det ferieloven derimot gir deg rett til, er totalt 25 dager ferie i løpet av arbeidsåret. Tre av disse ukene skal du kunne ta ut i løpet av sommerhalvåret.

Loven gir deg nemlig rett til å kreve tre uker sammenhengende ferie av din arbeidsgiver, i perioden 1. juni til 30. september.

Men, er du uenig med din arbeidsgiver om når du skal ta ut ferie i sommer, er det arbeidsgiver som har siste ord i saken.

Ettersom sommerferien nærmer seg, er det nå på tide å snakke om ferieavvikling med arbeidsgiver. Dette skal nemlig gjøres i god tid før ferien tar til. Generelt heter det at man skal få beskjed om ferie senest to måneder før ferieavvikling.

Les også: Dette er fridager i 2012

Droppe årets ferie?

Lurer du på hvor mye du har krav på i feriepenger, kan du sjekke dette i vår feriepengekalkulator. Feriepengene beregnes ut ifra hvor mye du jobbet i fjor.

Hadde du lav inntekt i 2011 og vet at feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet i ferien, kan du nekte å ta ferie. Jobber du derimot på en arbeidsplass der virksomheten stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling, har du ikke samme mulighet til å nekte ferieavvikling.

Et annet alternativ er å ta ut mindre ferie enn de fem ukene i år. Da kan opptil to uker av årets ferie overføres til neste år. Dette må avtales skriftlig med arbeidsgiver.

Kilde: arbeidstilsynet.no, econa.no

Les også: Er dette Norges nye feriefavoritt?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer