Angrerett på strømavtale:

Du kan angre på strømavtalen

Også dersom du har inngått en avtale med fastpris.

FORTSATT DYRT: De høye strømprisene har fått mange til å bli mer bevisste på strømavtalen sin denne vinteren. Foto: Miguel Á. Padriñán / Pexels
FORTSATT DYRT: De høye strømprisene har fått mange til å bli mer bevisste på strømavtalen sin denne vinteren. Foto: Miguel Á. Padriñán / Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De høye strømprisene i vinter har fått mang en nordmann til å bli svett i panna, og mange har nok tatt en ekstra kikk på strømavtalen de har for å se om det finnes bedre tilbud.

Flere har latt seg friste av strøm med fastpris, og flertallet av dem som var tidlig ute med det har tjent bra på det gjennom vintermånedene. Ja, faktisk er det gjeldende måned som til nå har den høyeste gjennomsnittlige spotprisen – 262 øre per 6. mai.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Men i dag ligger de rimeligste fastprisavtalene langt over det de gjorde i høst. «Den som bare hadde …» og så videre.

14 dagers angrerett

Dersom du har byttet strømavtale, enten det er til en ny spotprisavtale, en med fastpris eller av en annen sort, gjelder angrerettloven også her.

Ifølge angrerettloven har du nemlig 14 dager på deg til å angre et kjøp som ikke er gjort i selgerens lokaler, for eksempel via telefonsalg, salg på døra eller via Internett.

Og dersom selgeren ikke informerer deg om angreretten (som regel i form av et skjema du får på e-post eller på papir) gjelder den faktisk i 12 måneder. Skulle du få angrerett-informasjonen etter at kjøpet er inngått, utløper angrefristen 14 dager fra du mottok informasjonen.

Ikke unntak for fastpris

På tampen av april sendte Forbrukertilsynet ut et brev til samtlige norske strømselskap der de informerer om det ikke er noen unntak for fastprisavtaler når det gjelder angrerett.

I brevet står det blant annet:

Forbrukertilsynet er gjort oppmerksomme på enkelte strømselskaper ikke praktiserer angrerett når forbrukeren inngår en strømavtale med fastpris.

(…)

Forbrukertilsynet mener at forbrukere har angrerett for alle strømavtaler som er inngått ved fjernsalg eller salg utenom faste forretningslokaler, uavhengig av om dette er strømavtaler med fastpris eller ikke.

Ved inngåelse av strømavtaler med fastpris som er inngått ved fjernsalg eller salg utenom faste forretningslokaler, jf. angrl § 5 bokstav b og c, har forbruker dermed 14 dager angrerett på samme måte som ved inngåelse av strømavtaler ellers iht. angrerettloven § 21 jf. § 20.

I brevet redegjør tilsynet også for sin tolkning av lovverket rundt dette.

Du kan bryte avtalen

Med andre ord har du minst 14 dager på deg (mer dersom du ikke er opplyst om angreretten) til å angre inngåelse av en strømavtale, uavhengig av hva slags avtaletype det dreier seg om.

For deg som har valgt fastpris, kan det for eksempel være at du har tenkt en ekstra gang på om du vil være bundet opp så lenge til den aktuelle strømprisen, eller at du har funnet et annet fastpristilbud som er bedre.

– Forbrukertilsynet forventer at bransjen vil innrette seg etter Forbrukertilsynets standpunkt om at forbrukere har angrerett også ved inngåelse av strømavtaler med fastpris, sier direktør i Forbrukertilsynet, Trond Rønningen.

Trond Rønningen er direktør i Forbrukertilsynet. Foto: Dag Jenssen / Forbrukertilsynet
Trond Rønningen er direktør i Forbrukertilsynet. Foto: Dag Jenssen / Forbrukertilsynet Vis mer

Tilsynet regner også med at enkelte aktører nå vil øke prisene på fastprisavtaler framover, for å kalkulere inn risikoen for at strømkunder benytter seg av angreretten.

Her finner du de laveste prisene nå

På Forbrukerrådets nettside strompris.no kan du angi hvilken kommune du bor i og hvor stort årlig forbruk du har, for så å få listet opp de rimeligste strømavtalene.

Trykker du på fastpris-flippen kan du se de rimeligste fastprisavtalene, gruppert på varighet.
Trykker du på fastpris-flippen kan du se de rimeligste fastprisavtalene, gruppert på varighet. Vis mer

Som standard viser den spotpris-avtaler, men trykker du på flippen for fastpris, kan du se hvilke avtaler som er de billigste akkurat nå, gruppert på hvor lang avtaletida er.

I skrivende stund er dette de laveste fastprisene akkurat nå, ifølge strompris.no:

3 måneder: 189,90 øre
6 måneder: 221,30 øre
12 måneder: 209 øre
24 måneder: 225 øre
36 måneder: 160 øre
60 måneder: 184,13 øre

Men vær obs: Bryter du en fastprisavtale (utenfor angrefristen) kan det brått bli veldig dyrt:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer