Du kan betale for ferdigskrevet jobbsøknad

Karriereveileder: - Kan bli oppfattet som lureri

KAN KJØPES: Dersom man ikke vil skrive sin egen søknad eller CV, så finnes det folk som gjør det for deg - mot betaling. (Dette bildet er bare en illustrasjon - og er ikke kjøpt.) Foto: BERIT B. NJARGA
KAN KJØPES: Dersom man ikke vil skrive sin egen søknad eller CV, så finnes det folk som gjør det for deg - mot betaling. (Dette bildet er bare en illustrasjon - og er ikke kjøpt.) Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med et arbeidsmarked som stadig blir tøffere, kan det være fort gjort å havne bakpå dersom ikke søknaden eller CV-en din er av høy nok kvalitet.

Mens de fleste får hjelp av venner, familie, NAV eller lignende til å se over søknaden, så går noen til verdens største markedsplass, internett, og kjøper ferdigskrevne dokumenter.

LES OGSÅ: Dropp disse ordene i jobbsøknaden

- Kan oppfattes som lureri

SKRIV SELV: Gisle Hellsten synes at jobbsøkere bør lære å skrive sin egen søknad. Foto: UNIVERSITETET I OSLO
SKRIV SELV: Gisle Hellsten synes at jobbsøkere bør lære å skrive sin egen søknad. Foto: UNIVERSITETET I OSLO Vis mer


- Jeg er fundamentalt mot at noen andre skal skrive CV-en eller søknaden for deg, sier Gisle Hellsten, leder for karrieresenteret til Universitetet i Oslo.

Han mener at selv om alle har godt av å søke hjelp hos eksperter og karriereveiledere, så bør man heller fokusere på å lære seg å skrive søknaden selv.

- CV-er og søknader man ikke har forfattet selv, kan oppfattes som lureri av arbeidsgiver, sier Hellsten og kommer med et eksempel:

- Hvis du skal skrive søknaden på engelsk, men ikke er så god, og får noen som har det som morsmål til å skrive det for deg, så har du innledet hele prosessen med en bløff. Da kan du risikere å bli avslørt i en språkprøve.

Hellsten understreker likevel at han ikke synes det er moralsk galt å kjøpe ferdigskrevne CV-er og søknader, men han mener at jobbsøkere har mye å tjene på å lære seg sjangeren selv.

- Dessuten kan man fort bli avslørt dersom man ikke kan stå inne for alt som står i søknaden.

LES OGSÅ: Er attesten relevant når du søker jobb?

- Alt fra studenter til toppledere

Ser du noe i veien med å betale for ferdigskrevne CVer og søknader? (Avsluttet)
Folk får gjøre hva de vil med pengene sine.(37%) 569
Nei, det kan være til god hjelp for noen.(32%) 490
Ja, det synes jeg er sløseri. (31%) 482
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ingrid Jonassen driver Jobbsøknader.no. De selger flere forskjellige tjenester som skal hjelpe folk med å få seg jobb – inkludert ferdigskrevne søknader og CV-er.

De får bestillinger fra alt fra «studenter og butikkmedarbeidere, til toppledere i alle aldre», og Jonassen mener at tilbudet deres kan være til god hjelp for mange.

- De som kontakter oss har som regel prøvd å få innpass med egne jobbsøknader uten å lykkes, eller så har de virkelig funnet drømmejobben, og vil satse alt for å få den.

- Noen kan under søkeprosessen miste litt troen på seg selv, og da er det godt å få et lite dytt fra noen utenfra. Spesielt i Norge er det sjelden at vi skryter av oss selv, og mange synes det er vanskelig å «selge seg selv» på en nøytral måte.

- Det er nettopp det vi hjelper kunden med, uten å virke flåsete.

LES OGSÅ: Les deg opp på arbeidsgiver før du søker

Koster opptil 3.000 kroner

Jonassen forteller at det er mest søknader (fra 2.799 til 3.099 kroner) og CV-er (fra 2.099 til 2.299 kroner) som bestilles, og at de vanligvis hjelper mellom fem til åtte i måneden med nettopp det.

Ifølge Jonassen er de aller fleste kundene deres fornøyde med kjøpet, og hun forteller at de stadig får tilbakemeldinger fra folk som blir innkalt på jobbintervju.

- Vi kan ikke garantere at de får jobb, siden det kan være andre mer kompetente og attraktive kandidater. Men vi garanterer en søknad som skiller seg ut og som forbedrer sjansene til å bli innkalt til intervju.

Hun understreker også at de aldri pynter på, eller jukser med, kunders dokumenter.

- Vi skriver aldri noe som ikke stemmer overens med kundens bakgrunn og kompetanse, og tilbyr oss kun å forfatte et dokument basert på faktaopplysninger fra dokumentert erfaring som kunden gir oss.

LES OGSÅ: Skrivefeil kan koste deg drømmejobben

- Ikke noe problem

IKKE HØRT OM DET: Anne-Stine Talseth i Adecco tror ikke de har møtt på noen som har kjøpt CV og søknad. Foto: ADECCO
IKKE HØRT OM DET: Anne-Stine Talseth i Adecco tror ikke de har møtt på noen som har kjøpt CV og søknad. Foto: ADECCO Vis mer


Anne-Stine Talseth, direktør for marked og kommunikasjon i bemanningsbyrået Adecco, synes i utgangspunktet at det ikke er noe i veien med å betale for ferdigskrevne dokumenter.

- Jeg ser ikke noe problem med å få hjelp til å vise frem hva man kan.

- Vi anbefaler jo alltid at folk skal få hjelp til å se over CV-en og søknaden, så dette er egentlig bare en kommersialisert måte å gjøre det på.

Talseth forteller at de stadig ser folk som skriver dårlige søknader, som sikkert kunne kommet bedre ut av det hvis de fikk mer hjelp.

Det viktigste er uansett at man ikke begynner å pynte på, eller jukse med innholdet.

- Hvis skriveferdigheter for eksempel er en viktig del av jobben, så jukser du jo nesten litt med arbeidsprøven din om noen andre har skrevet den, sier hun.

Talseth tror at man uansett vil bli avslørt som den personen man egentlig er, enten under intervjuet eller referansesjekken.

- Hvis du virker veldig veltalende i søknaden, men kommer på intervju og gir et helt annet inntrykk, så skjønner man kanskje at du ikke har skrevet den selv.

LES OGSÅ: CV-triksene som kan gi deg jobb

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer