Pant på flasker og bokser:

Du kan betale ny pantesats, selv om det står noe annet på flaska

Selv om de nye pantesatsene kunne tas i bruk fra nyttår, vil både de gamle og de nye satsene være i bruk noen måneder til.

NYE PANTESATSER: Det ble innført nye pantesatser fra nyttår, men foreløpig vil både de gamle og de nye satsene bli brukt. Foto: Berit B. Njarga
NYE PANTESATSER: Det ble innført nye pantesatser fra nyttår, men foreløpig vil både de gamle og de nye satsene bli brukt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

I november i fjor ble det vedtatt nye pantesatser, som går opp fra 1 krone og 2,50 kroner, til 2 og 3 kroner for henholdsvis små og store flasker.

Selv om de nye pantesatsene kunne tas i bruk allerede ved nyttår, finner du fortsatt drikkeemballasje med de gamle satsene i butikkene.

Det er nemlig slik at de nye satsene blir innføres gradvis utover i 2018, skriver Infinitum, som drifter det norske pantesystemet, på sine nettsider.

Nye pantesatser innføres gradvis

Bakgrunnen for de nye pantesatsene er blant annet den generelle prisstigningen, og ikke minst at Miljødirektoratet tror høyere pantesatser bidrar til økt innsamling, og dermed positive miljøeffekter blant annet gjennom redusert forsøpling.

Innen september i år skal ny pant ha blitt innført på alle nye flasker og bokser. Likevel vil det være noen eldre flasker og bokser igjen i butikkene og på lager som selges med gammel pant inntil det er tomt, skriver Infinitum.

Her er tre ting du bør vite om innføringen av de nye pantesatsene:

  • Emballasje som får ny pant får også ny strekkode, slik at du som kunde skal få igjen den panten du betalte, uavhengig av om du kjøpte varen med gammel eller ny pant. Informasjon om størrelsen på panten ligger nemlig lagret i strekkoden.
  • Av samme grunn nytter det ikke å kjøpe drikkevare med lav pant, og så vente med å pante for å få tilbake høy pant – uansett hvor lenge du venter får du bare tilbake den panten du betalte.
  • Selv om det nå dukker opp nye pantemerker med nytt beløp, kan det en sjelden gang hende at det står gammelt pantemerke på flaska eller boksen, selv om du både betaler og får tilbake ny høy pant. Dette blir gjort for å bruke opp emballasje som allerede er produsert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer