Du kan bli blind av kina-mat

Store mengder av en smakstilsetning som er vanlig i asiatisk mat kan gi alvorlig skade på øynene til rotter – og kanskje mennesker.

Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved Universitetet i Hirosaki i Japan har funnet ut at rotter som ble foret med store mengder av smakstilsetningen monosodium glutamate, som er en vanlig ingrediens i kina-mat, fikk synsproblemer og tynnere netthinne enn andre rotter.

Det er allerede påvist at glutamate gir nerveskade hvis den blir injisert rett i øyet, men Hiroshi Ohguro, som ledet forskingen, sier til New Scientist at dette er første gangen noen har påvist at å spise mat som inneholder tilsetningen også kan skade øynene.

- Små mengder burde gå greit, sa han til New Scientist.

- Men vi vet fremdeles ikke hvor grensen går.

Professor Peng Tee Khaw ved Moorfields øyesykehus i London, sa til BBC at rottene fikk enorme mengder av smakstilsetningen, omtrent halvparten av sin egen kroppsvekt, og hvis man skal se den samme effekten på mennesker må de antagelig spise like mye.

- Det er teoretisk mulig at folk som spiser store mengder av dette stoffet kan få skader av det, men hvis du spiser en kinesisk take-away hver dag vil det være småtteri i forhold til hva disse rottene har spist.

Ohguro tror resultatene av forskningen kan bli brukt til å forklare den store forekomsten av grønn stær i Øst Asia, men at det også kan være noe genetisk.

Mozon, 24.10.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer