Du kan bli feit av bakterier

Tarmbakterier styrer fettlagringen.

Bakteriefloraen vi har i magen kan være en årsak til fedme, mener forskere.    Foto: colourbox.com
Bakteriefloraen vi har i magen kan være en årsak til fedme, mener forskere. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny forskningsstudie viser at det kan være en sammenheng mellom overvekt og magens bakterieflora. Det skriver svenske expressen.se

I studien undersøkte forskerne en gruppe feite og slanke mus.

Les også: Denne er en bakteriebombe

Store forskjeller

- De feite musene hadde en bakterieflora i magen som skilte seg fra de normalvektige. Det styrker teorien om at bakteriene i magen påvirker fordøyelsen og kroppens evne til å lagre fett, sier forsker Fredrik Bäcklund til Smittskyddsinstitutets hjemmeside.

Bäcklund er bakteriolog ved Wallbergsinstitutet i Gøteborg, og har medvirket i en studie utført ved Washington University i St. Louis.

Studien viste at musene som hadde minst bakterier også hadde betydelig mindre kroppsfett enn musene med størst bakterieflora. Da de slanke musene ble kolonisert med den samme bakteriefloraen som de feite musene, økte kroppsvekten deres med 50 prosent på to uker.

Les også: Kvinner omgis av bakterier

Vil finne bakterienes betydning

Alle musene fikk nøyaktig samme kost, ifølge Smittskyddsinstitutet.

- En mulig forklaring kan være at musene med færrest bakterier ikke er i stand til å bryte ned karbohydrater. Disse lagres i stedet i blindtarmen, og tas aldri opp som næring. Vi har forsøkt å finne ut av de mulige mekanismene bak dette, forklarer Bäcklund.

Et liknende bakterieforhold er blitt oppdaget hos mennesker som er overvektige, og flere andre forskningsstudier forsøker nå å kartlegge bakterienes betydning for menneskets metabolisme og kroppens lagring av fett, skriver Smittskyddsinstitutet.

Les også: Tre av fire slurver med dette

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer