Du kan bli overfølsom av søvnmangel

Blir du lett gretten av for lite søvn? Nå kan forskere være på sporet av forklaringen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet at søvnmangel kan gjøre mennesker trøtte, slitne, sure og til og med syke: En ny undersøkelse har nå sett på hvordan ulike områder i hjernen reagerer på søvnmangel.

Forskerne, fra Harvard Medical School og University of California, Berkeley, rekrutterte 26 friske personer som deretter ble delt opp i to grupper. I den ene gruppen fikk deltakerne sove normalt, mens i den andre gruppen ble de holdt våkne i 35 timer.

Visste du av søvnen gjør deg smart?:

Etterpå brukte forskerne en moderne avbildningsmetode, kalt fMRI (funksjonell magnetresonanstomografi) for å måle hjerneaktiviteten når deltakerne så på bilder.

Negativt ladede inntrykkDet var ingen forskjell i gruppene når de ble vist nøytrale bilder. Men når de ble vist negativt ladede bilder var det hele 60 prosent mer aktivitet i amygdala, som er et hjerneområde som har med følelsesmessige reaksjoner å gjøre, hos gruppen som hadde søvnmangel.

Den store forskjellen overrasket forskerne. Ståle Pallesen, søvnforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, synes også dette er interessant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer