Du kan bryte avtalen

Men hva det koster det egentlig?

DU BESTEMMER: En fastrenteavtale låser deg ikke for alltid. Foto: Per Ervland
DU BESTEMMER: En fastrenteavtale låser deg ikke for alltid. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang vi skriver noe om fastrente på boliglån, kommer diskusjonen om over- og underkurs. Er det i det hele tatt mulig å komme seg ut av avtalen du har inngått? Og hva skal banken ha betalt for dette?

Ikke bundet til bolig

Når du tar opp et boliglån, følger lånet boligen (panteobjektet), men du er ikke bundet på hender og føtter selv om man inngår en fastrenteavtale.

- Om du skulle ønske å bytte bolig, kan fastrenteavtalen vanligvis tas med over til nytt eieobjekt forutsatt at sikkerheten for lånet er den samme, innenfor omtrent samme prosent av verdi som du hadde, har Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR tidligere uttalt til DinSide.

Dersom du skal selge uten å kjøpe igjen, selge for å kjøpe noe helt annet, eller du rett og slett vil bytte bank, må du innfri fastrentelånet ditt. Da oppstår problematikken med over- og underkurs.

Vurderer du å binde? Enkel huskeregel!

Hvem har rett?

Før du bryter fastrenteavtalen, er det lurt å be banken din regne på hva det eventuelt vil koste deg, eller hva du får utbetalt. Hvordan beregner bankene dette? DinSide-debattantene har flere forslag:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer