Du kan dø av Botox

Nervegiften har tatt livet av 16 amerikanere. Norske eksperter strides om risikoen.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jeg hadde aldri drevet med denne type rynkebehandling dersom jeg trodde det var farlig.


Ett av dødsfallene var knyttet til rynkebehandling, mens de øvrige gjaldt medisinsk behandling, skriver The New York Times.

- Botulinumtoksin finnes i tre ulike preparater. Alle er reseptbelagt, og Legemiddelverket har tillit til at den enkelte lege som forskriver disse legemidlene gjør det i tråd med sin faglige overbevisning, tar ansvar for at behandlingen foregår i henhold til godkjente anbefalinger, og i trygge former, sier seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet i Statens Legemiddelverk til DinSide Helse.

Hun legger til at Legemiddelverket generelt vil fraråde pasienter å la seg behandle med slike legemidler av andre enn lege.

Les også: - Slipp rynker med ansiktsyoga

Behandling av muskelkramper
Ifølge Buajordet er preparatene Botox og Dysport godkjent til behandling av muskelkramper i ansikt-, nakke- og skulderregionen. I tillegg er preparatet Vistabel godkjent for midlertidig bedring i utsendet hos pasienter med kraftige vertikale furer mellom øyenbrynene.

- Dette er den bruken som kommer nærmest en kosmetisk indikasjon og preparatet finnes i en legemiddelform som er tilpasset dette. Behandlingen er godkjent hos voksne under 65 år og når slike furer har uttalt psykologisk betydning for pasienten, og bør kun gis av lege med relevante kvalifikasjoner og ekspertise. Statens Legemiddelverk anbefaler ikke annen kosmetisk bruk av botulinumtoksin enn den som er godkjent for Vistabel, understreker hun.

- Ikke farlig
Nevrolog Vidar Stenset har vært fast tilknyttet lege ved Oslo Hudpleieklinikk siden 2005. Han avviser at Botox-behandling mot rynker er farlig.

- Jeg hadde aldri drevet med denne type rynkebehandling dersom jeg trodde det var farlig. Faren for at betydelige mengder Botox kan spre seg, er nesten ikke til stede ved estetisk behandling hvis det gjøres av en person med erfaring, sier han til DinSide Helse.

Stenset er også kjent med Botox-behandling fra sykehussammenheng der store Botox-doser brukes i medisinsk behandling. Han mener det gir en ekstra trygghet å erfare hvordan doseforskjellene virker i ulike sammenhenger.

Men kontrollen over hvem som driver Botox-behandlinger i Norge, er ifølge legen altfor dårlig.

Les også: - Rynker er vakkert

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Til dels useriøs bransje
- I dag er det faktisk ingen kontroll når det gjelder opplæring og bruk av Botox innen estetisk behandling, og bransjen er til dels useriøs, mener han.

- Dette gjør at kundene selv bør skaffe seg nødvendig informasjon før de velger behandlingssted. I likhet med alle andre medisinske behandlinger bør også dette gjøres innenfor kontrollerte rammer. I dag kan ansvarlig lege sitte hvor som helst i Norge og skrive ut resepter, mens behandlingen foretas et helt annet sted av en annen person.

Ved Oslo Hudpleieklinikk står Stenset for om lag nitti prosent av Botox-behandlingen, mens de øvrige foretas av en sykepleier. Men han er alltid til stede som ansvarshavende, og rådfører kundene før behandling.

- De teoretiske bivirkningene er nok mange klar over, men de fleste vet ikke nok, og vi anser det som viktig å gi kundene god informasjon i forkant av behandlingen.

Stenset har behandlet rundt 1.000 kunder, og har til nå bare fått rundt fem tilbakemeldinger om hodepine og svimmelhet etter endt behandling.

- Det er nok slik at de aller fleste ikke gir tilbakemelding hvis milde bivirkninger skulle oppstå, sier han.

Svelgproblemer og tørre øyne
I kjølevannet av Botox-dødsfallene i USA krever forbrukerorganisasjonen Public Citizen at Botox og lignende produkter merkes med advarsler på pakningene.

- Alle preparatene som inneholder Botulinumtoksin, har informasjon og advarsler i pakningsvedlegget, på lik linje med alle andre legemidler. Men det har foreløpig ikke vært diskutert i Norge eller andre europeiske land om det er behov for spesiell merking på selve pakningene, slik man har diskutert i USA, sier Buajordet.

Les også: Frykter rynker

Hun sier de vanligste bivirkningene ved bruk av Botulinumtoksin i øye- og ansiktsmuskulaturen er nedfall av øvre øyelokk, irritasjon i øyet, økt tåreflom, tørre øyne og lysømfintlighet. I nakke- og skuldermuskulaturen er svelgeproblemer, muskelsvekkelse i nakken og smerter på injeksjonsstedet kjente bivirkninger.

- Det siste vi har vært opptatt av å formidle til helsepersonell og publikum, er at virkestoffet kan spre seg fra injeksjonsstedet til andre nærliggende vev og muskler, og dermed gi midlertidig lammelse andre steder enn det var ment. Pasienter anbefales derfor å kontakte lege straks dersom symptomer som tale-, svelge- eller pustevansker oppstår i etterkant av behandlingen, understreker hun.

Det er rapportert om 600 bivirkninger på verdensbasis, hvor ett tilfelle er fra Norge, der pasienten fikk tåkesyn, generell muskelsvekkelse og talevansker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer