Du kan dø av Botox

Nervegiften har tatt livet av 16 amerikanere. Norske eksperter strides om risikoen.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ett av dødsfallene var knyttet til rynkebehandling, mens de øvrige gjaldt medisinsk behandling, skriver The New York Times.

- Botulinumtoksin finnes i tre ulike preparater. Alle er reseptbelagt, og Legemiddelverket har tillit til at den enkelte lege som forskriver disse legemidlene gjør det i tråd med sin faglige overbevisning, tar ansvar for at behandlingen foregår i henhold til godkjente anbefalinger, og i trygge former, sier seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet i Statens Legemiddelverk til DinSide Helse.

Hun legger til at Legemiddelverket generelt vil fraråde pasienter å la seg behandle med slike legemidler av andre enn lege.

Les også: - Slipp rynker med ansiktsyoga

Behandling av muskelkramperIfølge Buajordet er preparatene Botox og Dysport godkjent til behandling av muskelkramper i ansikt-, nakke- og skulderregionen. I tillegg er preparatet Vistabel godkjent for midlertidig bedring i utsendet hos pasienter med kraftige vertikale furer mellom øyenbrynene.

- Dette er den bruken som kommer nærmest en kosmetisk indikasjon og preparatet finnes i en legemiddelform som er tilpasset dette. Behandlingen er godkjent hos voksne under 65 år og når slike furer har uttalt psykologisk betydning for pasienten, og bør kun gis av lege med relevante kvalifikasjoner og ekspertise. Statens Legemiddelverk anbefaler ikke annen kosmetisk bruk av botulinumtoksin enn den som er godkjent for Vistabel, understreker hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer