Du kan drikke for mye vann

For mye veskeinntak under treningsøkten kan være helseskadelig.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere var det idrettsutøveres store skrekk å ikke få i seg nok drikke. De ble fortalt at det var viktig å drikke ofte etter at det ble kjent at lite vann hadde en sammenheng med høy kroppstemperatur, som kunne føre til heteslag.

Hoven hjerneNå er man imidlertid ikke like sikre på at man trenger så mye veske. Hyponatremia, eller vannrus, ble kjent i idrettsmiljøet etter at to kvinnelige løpere døde i 2002. Begge drakk svært mye vann.

Hyponatremia oppstår når kroppens natriumnivå synker til under det normale. Gjennom svette mister man salt, og overdreven drikking fortynner natriumet i blodet. Det fører til at hjernen hovner opp og dytter mot hodeskallen. Symptomer på dette er kvalme, oppkast, svakhet og - i spesielle tilfeller - koma og død.

Drikk når du måEr du av dem som trener noen få timer i uka trenger du ikke bekymre deg. Det er i treningsperioder som varer fire timer eller mer, som under et maraton, at lidelsen kan oppstå.

Forskere er ikke enige i hvor mye vann man bør drikke under en slik treningsøkt. Mange er også bekymret for at frykten for hyponatremia er så stor at utøverne drikker for lite.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer