Kontokreditt

Du kan få dagpenge-forskudd fra banken

Flere banker tilbyr kontokreditt. Hva betyr det, og er det et noe du bør benytte deg av? Eksperten har et klart råd.

TILBYR FORSKUDD: Nav tilbyr forskuttering av dagpenger, men bankene har også sine tilbud, nemlig om kontokreditt. Les hva du bør velge i saken under. Foto: NTB Scanpix/skjermdump.
TILBYR FORSKUDD: Nav tilbyr forskuttering av dagpenger, men bankene har også sine tilbud, nemlig om kontokreditt. Les hva du bør velge i saken under. Foto: NTB Scanpix/skjermdump. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke kunne Arbeids- og sosialdepartementet opplyse overfor Dinside at regjeringen åpner for forskuttering av dagpenger til de som ønsker det.

Dette betyr i praksis at de som har søkt om dagpenger fra Nav og oppfyller kravene for å motta denne støtten, videre kan søke om forskuddsutbetaling. Det er frivillig å søke om forskuttering.

De første som søkte om dagpenge-forskuttering etter at skjemaet ble tilgjengelig mandag 30. mars, kan regne med å få pengene inn på konto i løpet av fredag 3. april.

Kontokreditt kan være en annen løsning

Men, visste du at flere banker også tilbyr en form for forskuttering, såkalt kontokreditt?

- Mange må vente lenge på dagpenger fra Nav, og de som ikke har buffer, kan komme i pengeskvis, sier siviløkonom Hallgeir Kvadsheim til Dinside.

- Enkelte banker har åpnet for at kunder kan trekke lønnskontoen sin ganske langt ned på minussiden, slik at du kan leve mens du venter på dagpenger. Når dagpengene kommer inn, fylles kontoen opp igjen, og minusbeløpet annulleres etter 30 dager, forklarer Kvadsheim videre.

Kontokreditt er altså på en måte et kredittkort som betales automatisk når kontoen fylles opp igjen.

Det er ikke bare som forskuttering på dagpenger slik kontokreditt kan brukes, men også for andre uforutsette utgifter når du ikke har en bufferkonto, noe du for øvrig absolutt bør ha.

Bankene setter ned eller fjerner gebyret

I disse dager er gebyret på kontokreditt satt ned hos flere banker, noen banker har til og med fjernet det helt, ifølge Kvadsheim.

Sparebank 1 SMN er én av bankene som nå tilbyr permitterte kunder kontokreditt på 10.000 eller 20.000 kroner, og det er ingen etableringsgebyr på kontokreditten.

Du betaler tre prosent rente hvis du bruker kreditten, og bruker du hele beløpet på 20.000 kroner, koster det 50 kroner. Etter 30 dager trekkes kreditten automatisk tilbake. Hvis det ikke er nok penger på konto, vil du få et overtrekksgebyr på 18 prosent rente, opplyser Sparebank 1 SMN.

«Kontokreditten er et forskudd på dagpenger og skal bidra til å dekke utgiftene dine til det aller nødvendigste. Du må være over 18 år og få lønna inn på konto hos oss for å søke om kontokreditt, og kreditten blir tilgjengelig i 30 dager. Det vil bli tatt kredittvurdering», skriver banken videre på nettsida sin.

- Forskuttering fra Nav er bedre

Hvis kontoen ikke fylles opp igjen innen fristen, må du betale altså betale dyre renter, på mange måter det samme som skjer når du ikke betaler kredittkortregninga i tide.

Som du ser over, er det viktig at du leser vilkårene nøye før du velger kontokreditt hos banken din:

Finn ut hva som eventuelt kreves i gebyr for å opprette kreditten, samt hvilke renter som setter inn hvis kontoen ikke fylles opp innen fristen.

- Forskuttering fra Nav er et bedre alternativ enn kontokreditt, hvis du ikke kan vente på dagpengene. Bankene gjør kredittvurdering, så det er ikke sikkert alle som får muligheten hos bankene, mens Nav gir forskuttering til alle, anbefaler Kvadsheim til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer