Du kan få fradrag på skatten om du har tatt opp lån, byttet bank eller refinansiert

Har du betalt omkostninger til banken, takstmann eller andre i forbindelse med lån? Dette kan du føre som fradrag, men du må selv huske det!

BYTTET BANK, TATT OPP MER LÅN ELLER REFINANSIERT? Da kan du kreve fradrag på skatten. Men du må selv huske det og spore opp beløpene. Er du i tvil? -Før det opp, sier forbrukerøkonomen. Foto: BERIT B. NJARGA
BYTTET BANK, TATT OPP MER LÅN ELLER REFINANSIERT? Da kan du kreve fradrag på skatten. Men du må selv huske det og spore opp beløpene. Er du i tvil? -Før det opp, sier forbrukerøkonomen. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selvangivelsen er ute, og mange har allerede vært inne og sjekket om de får igjen på skatten eller om du må betale restskatt. Selv om veldig mye kommer ferdig utfylt fra Skatteetaten og mange faktisk ikke engang sjekker selvangivelsen, er det tilrådelig å sjekke om opplysningene stemmer.

LES OGSÅ: Fradragene alle samboere må sjekke

For på tross av at Skatteetaten vet veldig mye om deg, er det også veldig mye Skatteetaten ikke vet om deg. Som at du har lang reisevei og dermed kan ha krav på reisefradrag i forbindelse med reise til og fra jobb. Kanskje kan du også kreve fradrag for omvei for å levere barn til barnepass.

Har du tatt opp nytt lån, byttet bank eller refinansiert lån i løpet av 2015, bør du også være særskilt oppmerksom:

Usikker? - Før det opp!

Har dette medført utgifter, som for eksempel at du har betalt en takstmann for en ny takst - eller du har betalt for etableringsgebyr i banken, er dette noe du kan føre som fradrag på selvangivelsen.

FØR DET OPP: - Er du usikker? - Før det opp! oppfordrer forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: STOREBRAND
FØR DET OPP: - Er du usikker? - Før det opp! oppfordrer forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: STOREBRAND Vis mer


- Jeg tror absolutt dette kan være relevant for mange i en tid der flere bytter bank og mange bytter bolig. I tillegg er det mange som låner opp på boligen for eksempel for å kjøpe seg bil eller pusse opp. Hvis banken har tatt seg betalt for dette, som regel i form av et nytt etableringsgebyr, kan det gi fradrag på skatten, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, til Dinside.

Er du usikker? Da er det egentlig ikke tvil om hva du skal gjøre:

- Er du usikker på om utgiftene er fradragsberettiget, så før dem opp! oppfordrer Picard.

LES OGSÅ: Sjekk selvangivelsen med BankID på mobil


Du kan få fradrag for mye, og det meste av bank- og lånerelaterte fradrag er også allerede rapportert inn, og for mange er det da grei skuring. Men husk at samboere selv må fordele lånerenter og gjeldsbyrde i selvangivelsen etter hva som er reellt, da alle gjeldsrenter og gjeld som oftest innrapporteres på hovedlåneinnehaver. Og husk også at du kan få fradrag for renter på private lån, som for eksempel dersom du har lånt penger av noen du kjenner.

Men, til rosinen i pølsa for deg eller dere som har byttet bank, refinansiert eller tatt opp mer i lån i løpet av 2015:

Du kan også kreve fradrag for:

  1. Omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr.
  2. Finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å få lavere rente, også kostnader til takstmann.
LES OGSÅ: Har du barn? Da bør du sjekke disse fradragene

Hva er egentlig «omkostninger»?

Formuleringene ovenfor om hva du kan kreve fradrag for, er hentet fra Skatteetatens Fradragsveileder. Men hva betyr egentlig dette? Hva er det egentlig du kan kreve fradrag for?

«Omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr »- hva slags omkostninger snakker vi om her som du kan føre til fratrekk? Og gjelder dette kun boliglån eller kan det også gjelde andre typer lån?

- Dette kan være alle slags typer lån, boliglån, billån og forbrukslån. Omkostninger er som regel et etableringsgebyr, men også eventuelle andre gebyrer du har betalt. Dette må du føre opp selv, og gebyrene vil som regel komme frem av papirene du har signert da du tok opp lånet, forklarer Picard til Dinside.

Her må du altså selv lete frem papirene du signerte, og sjekke hva du eventuelt har betalt i gebyrer.

HER: Fradragene skal føres her, i post 3.3.1 Foto: KRISTIN SØRDAL
HER: Fradragene skal føres her, i post 3.3.1 Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merFradrag på skatten om du har fått lavere rente

Det er satt flere renterekorder det siste året, sist med rentenedsettelsen til en styringsrente på 0,5 prosent i mars. Det er også flere banker som har fulgt opp denne siste rentenedsettelsen til Norges Bank med å sette ned lånerenten i banken.

Har du byttet bank eller tatt opp mer i lån i 2015, er det stor sannsynlighet for at du kan ha krav på fradrag på skatten.

Ifølge Skatteetaten, kan du få «fradrag for finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å få lavere rente, også kostnader til takstmann».

Hvilke «finansieringsomkostninger» er det egentlig snakk om?

- Hvis du har refinansiert, for eksempel økt lånebeløpet ditt, eller byttet bank for å få lavere rente, så får du fradrag for de utgiftene du har hatt i forbindelse med dette, forteller Picard til Dinside.

- Noen har for eksempel fått en ny takst på boligen, og utgifter til takstmann får du 27 prosent fradrag for. Kostet taksten 5.000 kroner, får du 1.350 kroner i redusert skatt. Det samme med etableringsgebyr. Mens et tinglysningsgebyr ved refinansiering bare er på et par hundrelapper, er det ikke uvanlig at etableringsgebyr for nytt lån er på 2.000 kroner. For dette kan du få 540 kroner i redusert skatt hvis du fører det opp, forklarer Picard.

Dette er altså noe du selv må huske på, spore opp i papirer og avtaler - og føre opp som fradrag.

Men hvor finner du denne informasjonen, og hva skal du se etter i papirene dine? Det står jo neppe «før dette inn som fradrag i selvangivelsen» ...?

- Har du tatt opp nytt lån eller refinansiert, så har du signert lånepapirer hvor det skal fremgå hvor mye du har betalt i etableringsgebyr. Dette må du selv føre opp på selvangivelsen. Har du fått ny takst, fører du opp beløpet på fakturaen fra takstmannen, forklarer Picard.

Mye å hente

Det kan være mye å hente i fradrag. Det er ikke hele beløpet som kommer til fradrag, men 27 prosent av beløpet. For skatten 2016, blir det kun 25 prosent.

- Generelt kan man si at for hver 1.000 kroner du fører opp i fradrag, får du 270 kroner i redusert skatt. Så er det enkelte fradragsposter som beregnes annerledes, for eksempel reisefradraget som har en sats per kilometer du kjører.

- Er du usikker på om utgiftene er fradragsberettiget, så før dem opp! oppfordrer Picard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer