Du kan få mindre feriepenger

Noen får mindre utbetalt enn de tror. Her er den logiske forklaringen.

Våre lesere har alltid spørsmål om feriepenger. Årsaken er blant annet at noen blir trukket i feriepenger før utbetaling. Foto: Colourbox.com
Våre lesere har alltid spørsmål om feriepenger. Årsaken er blant annet at noen blir trukket i feriepenger før utbetaling. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje har du tatt frem kalkulatoren eller brukt vår feriepengekalkulator og beregnet hva du får i feriepenger i år. Kanskje har du allerede planlagt hvordan du skal bruke hver eneste krone.

Noen lønnstakere får utbetalt mindre feriepenger enn det de i teorien har krav på. På totalen kommer disse imidlertid helt likt ut med alle andre. Det handler bare om hvordan arbeidsgiveren fordeler feriepenger og lønnsutbetalinger gjennom sommermånedene.

Samme lønn, mindre feriepenger

Fordi du får feriepenger for de dagene du har ferie, og lønn for de dagene du jobber, får du ikke dobbelt opp. Du blir altså trukket i lønn for de ukene du har ferie.

Arbeidsgiveren kunne trukket deg i lønn akkurat de dagene du faktisk har ferie, men de fleste gjør dette likt for alle ansatte; de trekker hele julilønnen og litt av junilønnen, eventuelt hele junilønnen og litt av julilønnen.

>>> Spørsmål og svar om feriepenger

Trekk i feriepengene

Noen arbeidsgivere velger imidlertid å trekke deg av feriepengene: Har du fem ukers ferie, regnes dette som 30 virkedager. Du trekkes altså i lønn én måned (som regel juli) som er 26 virkedager, og de fire resterende virkedagene trekkes du i juni. Dette blir trukket som 4/26 månedslønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer