Feriepenger

Du kan få nesten 46.000 kroner mindre feriepenger neste år

Vi har regnet ut hvor mye mindre enslige eller familier som er rammet av permitteringer må regne med i redusert feriepengeutbetaling neste sommer.

NESTE SOMMER: Mange setter sommerferieplanene i år på vent, og satser heller på utenlandstur og andre opplevelser neste sommer. Men, de som er permitterte eller har mistet jobber i år, må regne med mye mindre feriepenger neste år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
NESTE SOMMER: Mange setter sommerferieplanene i år på vent, og satser heller på utenlandstur og andre opplevelser neste sommer. Men, de som er permitterte eller har mistet jobber i år, må regne med mye mindre feriepenger neste år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert

Regjeringas reiseråd er klokkeklare: De fraråder utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige helt fram til 20. august. Dette satte nok siste spiker i kista for ferieplanene til mange nordmenn i sommer.

Derfor ser flere av oss fram til neste sommer, og håper at planene kan bli virkelighet sommeren 2021.

Samtidig er over 400.000 permitterte fra arbeidsplassene sine og lever av dagpenger nå. Noen står kanskje i fare for å miste jobben, eller har allerede gjort det. Hvordan vil det påvirke feriepengene neste år?

- Gir dobbeltsmell

I juni skal de fleste få feriepenger som normalt, da disse er opptjent i fjor, lenge før coronaviruset ga samfunns- og privatøkonomien en bråbrems. Noen bedrifter har, derimot, meldt at de frykter at de ikke har nok penger på bok til å betale sine ansatte ferielønna.

Likevel er det nok redusert feriepengeutbetaling neste sommer som vil påvirke flest, altså de som nå er permitterte eller har mistet jobben.

- Når du er permittert, mister du feriepengeopptjeningen din, som vil vises på feriepengene du får utbetalt neste år. Dessverre vil permitteringen på den måten gi dobbeltsmell: Redusert inntekt i år og mindre feriepenger i 2021, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.

ADVARER: Forbrukerøkonom Tvetenstrand advarer mot konsekvensene permitteringer og innektstap i år vil få for feriepengene neste sommer. Foto: Danske Bank/Sturlason.
ADVARER: Forbrukerøkonom Tvetenstrand advarer mot konsekvensene permitteringer og innektstap i år vil få for feriepengene neste sommer. Foto: Danske Bank/Sturlason. Vis mer

Kan tape nesten 46.000 kroner

Tvetenstrand har laget to regneeksempler som viser hvor mye en enslig, samt en familie med to inntekter, vil tape av neste års feriepenger hvis de er permitterte nå:

  • En enslig med inntekt på 500.000 kroner årlig vil du få utbetalt 8500 kroner mindre i feriepenger til neste år dersom vedkommende er permittert i to måneder, mens ved permittering i seks måneder, vil feriepengeutbetalingen være 25.500 kroner mindre.
  • For en familie med to inntekter på totalt 900.000 kroner i årer, vil de få 15.300 kroner mindre i feriepenger dersom begge er permittert i to måneder, og 45.900 kroner mindre dersom de er permittert i seks måneder.

Ikke feriepenger fra Nav til alle

Nav får mange spørsmål om dagen vedrørende permittering, dagpenger og feriepenger. Fagavdelingen deler noen av de mest etterspurte opplysningene med Dinside:

  • De som mottar dagpenger opparbeider seg ikke rett til feriepenger, men personer som har mottatt dagpenger i mer enn 52 uker, kan ta ferie i inntil fire uker med rett til dagpenger. Ferie/fravær føres da på meldekortene uten at det medfører trekk i dagpengene. Har du ikke mottatt dagpenger i mer enn 52 uker vil ferie/fravær medføre bortfall av dagpengene de dagene du har ferie/fravær.
  • Dersom du mottok sykepenger, foreldrepenger eller pleie-/opplæringspenger basert på inntektstap som arbeidstaker, kan du ha rett til feriepenger fra Nav.
  • Det betyr at hvis du fikk stønad beregnet etter dagpenger, arbeidsavklaringspenger eller som selvstendig næringsdrivende eller frilanser, vil du ikke ha rett til feriepenger fra Nav.

Årets feriepenger - bruke eller spare?

Lever du på dagpenger i dag, kan det hende disse ikke er utbetalt ennå.

- Da er feriepengene kjærkomne til regninger og livsopphold. Trenger du penger til dette, er det ikke nå du skal sette av til neste års ferie, understreker forbrukerøkonom Tvetenstrand.

For de som ikke trenger feriepengene til å leve akkurat nå, er det lurt å tenke seg om to ganger før alt «brennes bort» på årets norgesferie.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Du kan enten sette av tilsvarende beløp som du taper av neste års feriepengepott på en sparekonto, slik at du får full uttelling sommeren 2021, eller du kan spare et mindre beløp hver måned, for å ta igjen det tapte.

- Bor du alene, vil det å spare 500 kroner i måneden fra september 2020 til juni 2021 gi deg 5000 kroner ekstra til feriepotten. Klarer du å spare 1000 kroner måneden, har du 10.000 kroner ekstra, sier Tvetenstand.

- Er dere to, vil det å spare 1500 kroner gi dere 15.000 kroner ekstra til neste sommer. Klarer dere 3000 kroner i måneden, gir det 30.000 kroner ekstra, fortsetter hun.

Som du sikkert skjønner, dekker ikke denne månedlige sparingen hele det tapte feriepengebeløpet, men det er et godt stykke på vei. Du kan spare inn mye på, for eksempel, boliglån, forsikringer, strømavtale, smart mathandel og andre småutgifter, samt ved å sette av skattepenger du kanskje fikk igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer